1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huippuarkkitehdin suunnittelemalle Kaurialan koululle purkulupa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta on hyväksynyt sisäilmaongelmista kärsivän suurehkon koulun purkamisen. Hämeenlinnan Kaurialan yläaste on huippuarkkitehti Viljo Revellin suunnittelema tyyliltään moderni rakennus. Opetustyö koulussa päättyy tänä keväänä.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Hämeenlinnan kaupungin sisäilmatyöryhmä päätyi loppusyksystä 2014 suosittamaan Kaurialan yläasteen sulkemista kevätlukukauden 2015 loppuun mennessä.

Oppilailla oli terveysongelmia ja jopa fyysistä pahoinvointia koulun sisätiloissa. Myös henkilöstön työterveyshuolto suositti tilojen käytöstä luopumista.

Lisätty ulkoilu ei auttanut

Nyt päättyvänä lukuvuonna koulussa kokeiltiin ihmisten oloa helpottaa lisäämällä välitunteja ulkotiloissa ja tuuletusta luokissa.

Tästä huolimatta kouluväen oirehtiminen ei helpottunut talvella. Osa koulun tiloista on eristetty ja ilmanlaatua on pyritty parantamaan ionisointilaitteistolla. Pääsy kellarikerroksen harrastustiloihin on estetty.

Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta myönsi tiistaina koulun purkamiselle luvan, koska kaupungin arvioiden mukaan uuden koulun rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin vanhan perusteellinen korjaus.

Koulun purkulupa saa lainvoiman 27.huhtikuuta ja se on voimassa kolme vuotta.

Sama suunnittelija kuin Makkaratalolla

Kaurialan koulu on lähes 500 ihmisen työyhteisö. Rakennus on kuuluisan suomalaisen arkkitehti Viljo Revellin suunnittelema, mutta Hämeenlinnan kaupunki huoltanut sitä huonosti ja peruskorjauksissa on tehty virheitä.

Revell sai mainetta myös maailmalla suunnittelemalla muun muassa Toronton kaupungintalon. Revellillä oli selkeä ja puhdaslinjainen tyyli, josta tuli käsite. Hän pyrki ratkaisemaan myös rakennusteknisiä ongelmia.

Suomessa Revellin kynänjälkeä on myös paljon arvostelua saanut Helsingin Makkaratalo.