1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Ulkomaille lähtöä hidastaa eniten oma pelko – "Arki on samanlaista, oli missä vain"

Kajaanilaislähtöinen Heli Heartland on asunut Isossa-Britanniassa jo yli kymmenen vuotta, eikä paluuta ole näköpiirissä. Töiden saaminen vieraasta maasta vaati ponnisteluja, mutta Heartland on osoittanut, että kysyvä ei tieltä eksy.

Britannia
Lentokone kentällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

– Tyypillinen tarina, eli olipa kerran mies, jonka perässä läksin ulkomaille, kertoo nauraen Heli Heartland, omaa sukuaan Rajasalo.

Kajaanin Kauppakadulta Helsingin kautta ulkomaille ponnistanut nainen lähti aikoinaan Isoon-Britanniaan miehen perässä. Tuolloin elettiin vuotta 1997, aikaa, jolloin Suomi oli juuri liittynyt Euroopan Unioniin, mikä mahdollisti vapaan liikkuvuuden.

– Tuona aikana ei vielä oikein kännyköillä eikä muutenkaan puhelimilla kovin edullisesti puhuttu maiden välillä. Niinpä päätin, että samapa se on lähteä Isoon-Brianniaan katsomaan, millaista siellä on ja miten suhde mahdollisesti etenee. Suhde ei edennyt, mutta sain aika äkkiä töitä, joten päätin jäädä.

Heartland kertoo, että 25-vuotiaan uhmalla päätös ulkomaille lähtemisestä oli helppo tehdä. Suomen EU:iin liittymisen ansiosta kaikki työn saantiin liittyvä byrokratiakin helpottui radikaalisti.

– Ei tarvinnut muuta kuin ilmoittaa maistraattiin, että minun kotipaikkani on vaihtunut pysyvästi. Sen jälkeen esimerkiksi veroviranomaiset molemmissa maissa osasivat tehdä kaikki paperityöt. Se oli oikeastaan aika älyttömän helppoa.

Työnhaku vaati alkuun opettelua

Ensimmäisellä Ison-Britannian reissullaan Heli Heartland päätyi Liverpoolin ja Manchesterin väliin pieneen kaupunkiin nimeltä Warrington. Hän oli ehtinyt aloittaa markkinatutkijan uraa Suomessa.

Yritän aina kertoa, että arki on ihan samanlaista, oli missä vain. Ostat viikoittain vessapaperia, maitoa ja leipää. Mietit, paljonko seuraavasta palkasta jää käteen ja mitähän tekisi viikonloppuna.

Heli Heartland

– Täällä sain vähän niin kuin liitännäisiä töitä telealan yrityksestä. Siellä tein kaikenlaisia myyntianalyytikon hommia alkuun.

Heartland ei tiennyt mitään brittiläisestä kulttuurista tai työnhausta maassa sinne muuttaessaan. Asioita helpotti se, että pikkukaupunki ei juurikaan poikennut Kajaanista. Heartland kertoo, että kuten Suomen pohjoisosissa, myös Ison-Britannian pohjoisosissa elämäntyyli on hitaampaa ja leppoisampaa ja ihmiset vähän helpompia kuin etelän suurkaupungeissa. Pienessä paikassa oli helppoa ja tuttua olla.

– Mutta varsinainen työnhaku piti opetella. Täällä on omat työnhakutoimistot, minkä lisäksi on paljon yksityisiä rekrytointifirmoja, jotka ovat erikoistuneita eri aloihin. Minä käytin muun muassa markkinatutkimukseen erikoistunutta rekrytointifirmaa, Heartland kertoo.

Yksityisten toimistojen käyttäminen ei maksa Isossa-Britanniassa mitään, vaan firmojen palkkion maksaa työntekijän löytävä yritys. Muutaman paikallisen kontaktin avulla Heartland opetteli mihin mennä, mitä sanoa, mitä CV:ssä pitää lukea ja miten toimitaan haastattelussa. Heartlandin mukaan vaikeinta on hahmottaa terminologia, mutta itse prosessi ei poikkea paljoa Suomen vastaavasta.

Internethypetys toi takaisin Suomeen

Kajaanilaislähtöinen Heli Heartland rekrytoitiin takaisin Suomeen internethypetyksen huipulla. Nainen kertoo olleensa Suomessa viisi vuotta hyvillä mielin ja iloisesti, mutta työmahdollisuuksien vuoksi hän mieli takaisin ulkomaille. Heartland kertoo, että elämä on nyt Isossa-Britanniassa.

– Tiesin millaista Isossa-Britanniassa on elää, tiesin mistä en tykkää, mikä tökkii ja mikä on huonommin tai paremmin kuin Suomessa. Tiesin, mihin olin tulossa takaisin. Olen ollut täällä nyt aika pysyvästi kymmenen vuotta, eikä muualle muuttamisen suhteen ole suunnitelmia.

Heartland työskentelee tällä hetkellä designfirmassa, missä työnkuva on äskettäin muuttunut. Hän toimii niin itselleen kuin työkavereilleen uudessa roolissa, ihmisten kehittämisjohtajana, mihin hän on hankkinut viimeisten viiden vuoden aikana lisäkoulutusta.

Englannin sanakirja
Heli Heartland kertoo, että työnhaussa oli alussa vaikeinta terminologia, joka oli englanninkielistä.Yle

– Olen aiemmin tehnyt paljon projektipäällikön ja asiakkuuspäällikön hommia, missä fokus on enemmän asiakkuuksien hoitamisessa ja tiimien vetämisessä. Nyt rooli keskittyy työntekijöiden ammatillisen koulutuksen kehittämiseen, Heartland selvittää.

– Mentoroin ihmisiä, jotka ovat esimiestehtävissä tai ylenemässä. Haemme ihmisen omia voimavaroja ja oman uran eteenpäin viemisen omistajuutta. Ei ole työnantajan tehtävä puskea sinua uralla eteenpäin, vaan kyllä se on jokaisen oma tehtävä, hän jatkaa.

Rohkeasti tulta päin

Ulkomaille lähtemistä pohtivaa Heli Heartland kehottaa miettimään, mikä siinä jännittää niin kovasti. Hänen oman kokemuksensa mukaan suomalaiset jännittävät yleensä aina eniten kielitaitoa. Sekin voi jännittää, onko tarpeeksi ammattitaitoa olla erilaisessa ympäristössä töissä.

Tyhmiä kysymyksiä ei oikeastaan ole, ja asiaa voi kysyä kymmenen kertaa, jos ei kerta kaikkiaan ymmärrä tai hahmota.

Heli Heartland

– Yritän aina kertoa, että arki on ihan samanlaista, oli missä vain. Ostat viikoittain vessapaperia, maitoa ja leipää. Mietit, paljonko seuraavasta palkasta jää käteen ja mitähän tekisi viikonloppuna. Se ei ole yhtään erilaista.

Heartland huomauttaa, että tänä päivänä tietoa on valtavasti tarjolla, ja esimerkiksi Facebookista löytyy liki jokaiselle kaupungille oma sivunsa, missä voi keskustella siellä asuvien ihmisten kanssa.

– Jos silloin 18 vuotta sitten olisi ollut näin valtavasti tietoa, ei olisi varmaan mennyt sitä paria kuukautta, ennen kuin löysin töitä. Silloin verkottuminen oli tehtävä kasvotusten.

Heartlandin mukaan suurin virhe on jäädä odottamaan, että joku muu hoitaa puolestasi asioita.

– Itse olen hyvin toimelias ja oma-aloitteinen. En jää odottamaan, että joku muu hoitaisi tai tulisi auttamaan tai opastamaan. Ainakin minun kohdalla toimi se, että menee vain ja kysyy. Tyhmiä kysymyksiä ei oikeastaan ole, ja asiaa voi kysyä kymmenen kertaa, jos ei kerta kaikkiaan ymmärrä tai hahmota, mistä on kyse, Heartland rohkaisee.