1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Bioetanolitehtaan kohtalo riippuu viljelijöistä – Pari tuhatta olkisopimusta riittäisi vakuuttamaan rahoittajat

Kouvolaan kaavailtu bioetanolilaitos etsii takuuvarmoja oljentuottajia. Viljelijät odottavat tietoa oljen hinnasta. Jopa neljäsosa Suomen pinta-alasta voisi olla olkituotannon piirissä.

Myllykoskelle suunniteltu bioetanolilaitos käyttäisi raaka-aineena olkea. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kouvolaan Myllykosken entiseen paperitehtaaseen kaavailtu bioetanolilaitos tarvitsee tuekseen viljelijöiden kansanliikkeen. Hankettava ajaville tahoille on käynyt selväksi, että sijoittajat on vakuutettava raaka-aineketjun toimivuudella.

– Esiselvitys kertoo, että lähialueella on tarvittava määrä raaka-ainettamme eli olkea. Nyt on kuitenkin ollut epäselvyyttä, että lähteekö tarvitsemamme olkimäärä liikkeelle pelloilta tehtaaseen, sanoo toimitusjohtaja Aate Laukkanen Suomen Bioetanoli Oy:stä.

Laukkanen laskee, että kevään aikana pitäisi syntyä ainakin 2 000 esisopimusta viljelöiden kanssa, muuten hankkeen uskottavuus kärsii. Viljelijät saavatkin lähiviiikkoina postia. Sopimusten tekeminen on Pro Agrian hoidettavana.

"Rahasta ei ole puhuttu vielä mitään"

Viljelijät ovat oljen tuottamisesta ja myymisestä kiinnostuneita, mutta peruskysymykset ovat vielä auki.

– Kannattavaan toimintaan voi aina ryhtyä jollain panoksella, mutta rahasta ei ole puhuttu vielä mitään, sanoo maanviljelijä Lasse Lukkari Myllykoskelta.

– Kun oikea hinta löytyy, niin kauppaa syntyy, kertoo puolestaan maanviljelijä Kimmo Jokiranta Elimäeltä. Hän on haarukoinut hintaa noin 50 euroon hehtaarilta.

Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja ei sano eurohintoja tässä vaiheessa. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei oljen hintaa jouduta ihan hatusta vetämään.

– Bioetanolin maailmanmarkkinahinta seuraa pitkälti öljyn hintaa. Myynnistä tulisi tiloille noin kymmenesosan lisä viljelytuloon hehtaaria kohti, arvioi Aate Laukkanen.

Viljelijät odottavat myös lisätietoa oljen korjuutavasta.

– Tällä hetkellä kaikki vaihtoehdot ovat auki. Vähiten viljelijää työllistävä tapa on se, että ottaa puimurin silppurin pois. Toisessa ääripäässä viljelijä tekee kaiken työn eli kasaa, palaa ja toimittaa oljet varastoon, miettii  Jokiranta.

Massiivinen olkitarve

Myllykosken bioetanolilaitos tarvitsee olkea satoja tuhansia kuutioita vuosittain toimiakseen kannattavasti. MTK on laskenut, että jopa neljännes Suomen viljanviljelyalasta voisi olla olkitoimitusten piirissä.

Peltoalaa tarvitaan noin kolminkertainen määrä laitoksen vuotuiseen tarpeeseen verrattuna, koska säät ja sadot vaihtelevat. Käytännössä pellot sijaitsevat noin 150 kilometrin etäisyydellä Myllykosken tehtaasta.

– Suomalaiset viljelijät ovat fiksuja. Jos he saavat oljesta kannattavan hinnan, niin he ovat tässä mukana, uskoo Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen.

Bioetanolilaitokseen tarvittavaa olkea on tarkoitus alkaa kerätä varastoon vuonna 2016. Laitoksen on määrä käynnistyä alkuvuonna 2018.

Laitos maksaa noin 150 miljoonaa euroa. Valtiolta on tullut 30 miljoonaa investointitukea. Loppurahoituksesta on neuvotteluja menossa, mutta sitä ennen on saatava raaka-ainetoimituksiin selvyys. Lisäksi biotehtaan olisi ostettava Myllykosken tehdaskiinteistö UPM:ltä.