Nokia ja Alcatel-Lucent yhdistyvät – uuden yhtiön pääkonttori Suomessa

Uuden Nokia-nimisen yhtiön pääkonttori pysyisi Suomessa. Hallituksen puheenjohtaja olisi Risto Siilasmaa ja toimitusjohtaja Rajeev Suri, molemmat Nokiasta.

talous
Nokian ja Alcatel Lucent logot.
Ben Stansall / Damien Meyer / AFP

Verkkoyhtiöt Nokia ja Alcatel-Lucent ovat vahvistaneet aikeensa yhdistyä. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhdistymistä koskevan aiesopimuksen. Kaupassa Alcatel-Lucentin osakkeiden arvoksi arvioidaan 15,6 miljardia.

Uuden yhtiön pääkonttori pysyisi Suomessa. Hallituksen puheenjohtaja olisi Risto Siilasmaa ja toimitusjohtaja Nokian Rajeev Suri. Uuden yhtiön nimi tulisi olemaan Nokia.

Nokian osakkeenomistajat omistaisivat uudesta yhtiöstä 66,5 prosenttia ja Alcatel-Lucentin osakkeenomistajat 33,5 prosenttia. Uuden yhtiön on määrä aloittaa vuoden 2016 aikana.

Sopimuksen mukaan Nokia tarjoutuu ostamaan kaikki Alcatel-Lucentin osakkeet Ranskassa ja Yhdysvalloissa tehtävällä osakevaihtosopimuksella. Jokaisesta Alcatel-Lucentin osakkeesta tarjotaan 0,55 Nokian osaketta.

Molempien yhtiöiden hallitukset ovat hyväksyneet yhdistymisen ehdot. Sen toteutuminen edellyttää Nokian osakkeenomistajien hyväksyntää sekä muun muassa viranomaislupia.

Yhdistymistä perustellaan muun muassa yhtiöiden toisiaan erittäin hyvin täydentävillä tuotevalikoimilla sekä maantieteellistä läsnäoloa erityisesti Yhdysvalloissa, Kiinassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Lisäksi Nokia ja Alcatel-Lucent kehuvat uuden yhtiön kyvyllä tuottaa innovaatioita. Nokia Technologies tulisi säilymään erillisenä yhtiönä, ja sen painopiste olisi uusien teknologioiden lisensointi ja niiden hautomotoiminta.

Nokian toimitusjohtaja on tyytyväinen

Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin mukaan Nokia ja Alcatel-Lucent aikovat olla edelläkävijöitä seuraavan sukupolven verkkoteknologioissa ja -palveluissa.

Suri uskoo uuden yhtiön olevan riittävän suuri toimiakseen edelläkävijänä millä tahansa valitsemallaan alalla. Yhtiö pystyy myös kasvamaan tuottavasti, vastaamaan maailmanlaajuisten asiakkaiden tarpeisiin, kehittämään uutta teknologiaa sekä tuottamaan lisäarvoa osakkeenomistajille.

Kaikkien näiden seikkojen perusteella uskon vakaasti, että tämä on oikea liike, oikeista syistä ja oikeaan aikaan, Suri vakuuttaa.