Sudenpentu, norppavauva ja silmiin tapittava karhu - luontotoimittaja kohtasi huikeita elämyksiä – katso kuvat

Kuusiosainen luontodokumenttisarja vie tekijänsä aitiopaikoille Suomen luontoon. Kimmo Ohtosen viimeisin kuvausreissu vei vastasyntyneiden kuuttien kotivesille.

luonto
Kuutti uimassa.
Saimaannorpan kuutti.Kimmo Ohtonen

Luontodokumenttisarja alkaa Ylellä syksyllä 2016. Saimaannorpan lisäksi sarjan jaksoissa mukana ovat muun muassa susi ja karhu.

Huhtikuun puolivälissä Kimmo Ohtonen piipahti muutamaksi päiväksi Saimaalle Metsähallituksen erätarkastaja Markus Rahikaisen ja tutkija Mervi Kunnasrannan kanssa. He kävivät keräämässä materiaalia tulevaan dokumenttisarjaan.

– Oli hienoa päästä tarkkailemaan tätä muutostilaa, kun jäät lähtevät ja vesi valtaa alaa. Norppakin lopulta nähtiin ja se huipensi koko reissun, kertoo Ohtonen.

Dokumenttisarjassa tehdään kuusi erilaista ihmismatkaa luonnon ääreen. Saimaannorppa ja Saimaa -jaksossa tutkitaan ja katsotaan, missä tilanteessa Saimaa on, miten saimaannorppa elää ihmisen rinnalla ja miten ihminen elää saimaannorpan rinnalla.

– Me tapaamme paljon ihmisiä ja seuraamme heidän elämäänsä tämän yhden kevään ja kesän ajan. Ja tottakai haemme aina sitä uusinta ja ehkä piilossakin ollutta tietoa norpasta.

Eeva-norppa.
Eeva-norppa Saimaalla.Kimmo Ohtonen

Ilmapiiri norpan ympärillä on tulehtunut

Kimmo Ohtonen on miettinyt norpansuojelua norppauinnistaan asti eli kolmisen vuotta.

– Huomasin silloin 2012, kun kävin Saimaalla polskimassa, että jotenkin henki oli silloin paljon positiivisempi ja tavallaan norpan suojelu oli siinä päällimmäisenä. Mutta sen jälkeen on mielestäni otettu takapakkia. Kärjistyneet mielipiteet ovat voimistuneet ja päässeet enemmän ääneen. Kyllä tilanne on tällä hetkellä aika tulehtunut, jos ihan suoraan sanotaan.

Saimaan rannoilla osa haluaa suojella norppaa ja ymmärtää sen, että verkkokalastus on norpalle uhka. Sitten on myös osa, joka on kalastanut verkoilla kauan eikä hyväksy verkkokalastusrajoitusta. Saati sitä, jos esimerkiksi heinäkuu olisi vielä verkkokalastusrajoituksen sisällä. Ohtonen pitää tunnelmaa erittäin kahtiajakautununeena ja se on juuri koko dokumentin pointti.

– Me emme lähde heristelemään sormea tai syyttämään ketään, vaan yritämme ymmärtää, miksi esimerkiksi verkkokalastus on niin tärkeä tietyille ihmisille. Samalla tuomme esille myös sen, miksi saimaannorppa on niin tärkeä ainutlaatuisena eläimenä koko maailmassa.

Sudenpentu korpimaisemassa.
Sudenpentu.Kimmo Ohtonen

Dokumenttiryhmä palaa Saimaalle seuraavan kerran toukokuussa äitienpäivän aikoihin. Silloin norpilla alkaa talviturkin vaihto kesäturkkiin ja ne köllöttelevät kivillä.

– Toukokuussa tutustumme norppien maailmaan vähän syvemmin ja tapaamme myös paikallisia ihmisiä. Samalla kuuntelemme tuntemuksia siitä, miten verkkokalastusrajoitus vaikuttaa ihmisten elämään.