1. yle.fi
  2. Uutiset

"Läänit voidaan kyllä palauttaa" – Lapissa myllättäisiin aluehallintoa vielä EK:ta enemmän

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipin mielestä aluehallintoa on remontoitava vielä rajummin, mitä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) esittää. EK yhdistäisi ely-keskukset ja aluehallintovirastot lääneiksi. Lapin liitto haluaa maakuntahallinnon, joka päättäisi alueen kehittämisrahoista ja ottaisi hoitaakseen kuntien tehtäviä.

Kotimaan uutiset
Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.
Hillevi Antikainen / Yle

Riipi sanoo, että Lapin liiton mallissa maakuntahallinto päättäisi noin 30-40 miljoonan euron rahapotin jaosta. Rahat ovat nyt hajallaan ely-keskuksessa, maakunnan liitossa ja paikallisissa toimintaryhmissä. Maakuntahallinnon ylin päättävä elin olisi vaaleilla valittavat maakuntapäivät. Monia nykyisiä kuntayhtymiä Lapissa ei enää juuri tarvittaisi.

Lapikas-nimisessä mallissa (siirryt toiseen palveluun) maakuntahallinto hoitaisi muun muassa toisen asteen ammatillisen koulutuksen, järjestäisi sosiaali- ja terveyspalvelut sekä ympäristöterveydenhuollon.

Saisiko maakunta myös verotusoikeuden?

– Ainoastaan siinä tapauksessa, jos päädytään siihen, että myös sote on maakuntahallinnon alaisuudessa. Silloin puhutaan niin isosta kokonaisuudesta, että on väistämättä katsottava verotustakin. Se liittyy taas soten rahoitukseen. Minusta verotuskysymystä ei tässä avata ollenkaan, Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo.

Lapin liiton mallissa maakuntahallinnon rinnalla toimisi myös valtion aluehallintovirasto, joka keskittyisi vain valvontaan, lupiin ja ohjaukseen.

"Nimeksi vaikka lääni"

Elinkeinoelämän keskusliitto yhdistäisi ely-keskukset ja aluehallintovirastot ja vaihtaisi nimeksi lääninhallituksen.

– Aluehallintoviraston nimeksi voisi laittaa vaikka läänin. Läänit voidaan kyllä palauttaa, ei ole mikään ongelma, Riipi sanoo.

Lapin liitto haluaisi aloittaa oman maakuntamallinsa kokeilemisen jo vuonna 2017. Sitä ennen Lappiin valittaisiin vaaleilla maakunnan päättäjät.

Sipilä kannattaa Lapin mallia

Seuraava hallitus päättää, tuleeko Lapin mallista mitään. Malli on saanut puoluejohtajilta myönteisiä kommentteja, kertoo Riipi.

- Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on julkisuudessa todennut, että hän kannattaa kokeilun aloittamista Lapissa. Muiden puolueiden puheenjohtajien kommentit ovat olleet rohkaisevia, aluehallintoon on tehtävä muutoksia ja Lapin malli on mielenkiintoinen avaus. Kommentit saatiin kaikilta muilta paitsi Timo Soinilta.

– Lappi tarjoutuu aluehallinnon kokeilualueeksi ja malli on laajennettavissa koko maahan, jos niin halutaan. Lapille ei haeta tässä erityisasemaa. Kun kaikki isot uudistukset kuten peruskoulu- ja kansanterveysuudistus ovat lähteneet Lapista, näyttäisimme samassa hengessä mallia muille myös tässä asiassa.

Lännen Median lehdet kertoivat keskiviikkona EK:n mallista, jossa ely-keskukset ja aluehallintovirastot laitettaisiin yhteen. Mallissa maahan jäisi kahdeksan lääninhallitusta. EK ei kuitenkaan kerro, mitä läänejä se haluaisi Suomeen. Vuoden 2009 loppuun saakka Suomessa oli kuusi lääniä, kunnes valtiovalta lopetti ne ja tilalle tuli kuusi aluehallintovirastoa.

Lue seuraavaksi