"Teollisuustuote ei aina ole huonompi kuin kotona tehty" – mustikan terveelliset aineet säilyvät teollisesti kuumentaessa

Mustikasta tehtiin uudessa tutkimuksessa levitettä. Marjan terveelliset polyfenolit säilyivät paremmin teollisessa valmistuksessa kuin kotikeittiössä.

terveys
Mustikoita sangossa.
Matti Myller / Yle

Uuden tutkimuksen mukaan mustikan polyfenolit säilyvät kuumennettaessakin. Polyfenoleista on monenlaista hyötyä terveydelle. Esimerkiksi antosyaanien on todettu alentavan lievää verenpainetta ja vaikuttavan silmien terveyteen ja diabetekseen sekä iäkkäillä muistiin.

Slovenialaistutkimuksen mukaan mustikan antosyaanit säilyvät kuitenkin huomattavasti paremmin teollisessa valmistuksessa kuin kotikeittiössä. Tutkimuksessa valmistettiin mustikoista tahnaa niin teollisissa- kuin kotioloissakin. Teollinen prosessi on nopeampi, ja lämpötila ja hapen määrä olivat pienemmät kuin kotioloissa.

– Teollisuustuote ei siis aina ole huonompi kuin kotona tehty. Olisi suotavaa, että tällaisia tahnoja tulisi myös markkinoille. Niitä voisi käyttää vaikkapa leivän päällä, Arktisten Aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio sanoo.

Myös mustikkatahnaa tehneet tutkijat ovat sitä mieltä, että mustikkatahnat voidaan polyfenoliensa takia luokitella terveysvaikutteisiksi elintarvikkeiksi, vaikka niissä onkin paljon sokeria.

Aiemmissa tutkimuksissa on tehty tahnan sijaan hilloa, ja on osoitettu, että mustikkahillojen antosyaanipitoisuus on hillossa pienempi kuin tuoreissa mustikoissa.

Tuore ja pakastettu marja on paras

Kotikokitkin voivat kuitenkin nauttia polyfenolien positiivisista vaikutuksista. Paras polyfenolien lähde kun ovat tuoreet ja pakastetut marjat. Niitä käytetäänkin paljon pirtelöissä ja jogurtin kanssa.

– Hilloja tehdessä ei kannata kuumentaa hilloa liian pitkään, eikä pitää sitä liian pitkään kosketuksissa hapen kanssa. Mehu kannattaa tehdä valmiiksi peratuista marjoista, jolloin kuoretkin voi käyttää vaikkapa puuroissa. Silloin saadaan hyödynnettyä koko marja, Simo Moisio vinkkaa.

Arktisten aromien sivuilla on esitelty tutkimustuloksia tarkemmin. (siirryt toiseen palveluun)