"Ei vanhemmissakaan ikäluokissa seurata politiikkaa" – Lukiolaiset haluavat äänestää 16-vuotiaina

Lukiolaisten mielestä kansanedustajaehdokkaiden pitäisi puhua enemmän koulutus- ja nuorisopolitiikasta. Lukiolaiset katsovat myös, että eduskuntavaalien äänestysikärajaa pitäisi laskea kahdella vuodella. Turun konserttitalolla järjestetään keskiviikkona Suomen suurin nuorisovaalipaneeli.

lukiolaiset
Niko Ylä-Poikelus ja Alvar Euro.
Niko Ylä-Poikelus ja Alvar Euro Lukiolaisten Liitosta vierailivat Yle Turun radiostudiossa.Sarita Blomqvist / Yle

Konserttitalossa järjestettävän tilaisuuden panelisteina ovat eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat. Heitä tenttaavat turkulaiset lukiolaiset ja Yle Turun toimittaja Ari Welling.

– Meillä on tosi kova kattaus. Kaikki paitsi Kristillisdemokraattisten nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen ovat pääsemässä paikalle, kiittelee Lukiolaisten Liiton aktiivi, ensimmäisen vuoden lukiolainen Alvar Euro.

Euron kanssa tilaisuuden puuhamiehenä toimii lukion kakkosluokkalainen Niko Ylä-Poikelus. Hän kyseenalaistaa nykyisen 18 vuoden äänestysikärajan.

– Yleisesti argumentoidaan, että alle 18-vuotiaat eivät saisi äänestää, koska he eivät seuraa politiikkaa, ihmettelee Ylä-Poikelus.

– Ei ole mitenkään itsestään selvää, että vanhemmissakaan ikäluokissa seurattaisiin aktiivisesti politiikkaa. Pitäisi tähdätä siihen, että äänestysikäraja laskee 16 vuoteen.

Lukiolaisten Liiton mielestä äänestysikärajaa ei pidä kuitenkaan laskea noin vain.

Ensin pitää lisätä demokratiakasvatusta peruskouluissa ja lukioissa.

Niko Ylä-Poikelus

– Ensin pitää lisätä demokratiakasvatusta peruskouluissa ja lukioissa, sanoo Niko Ylä-Poikelus.

Myös Alvar Euro kyseenalaistaa nykyisen äänestyskäytännön eduskuntavaaleissa.

– Samanikäisistä kavereistani jokainen on äänestyskelpoinen, vaikka heistä kovin moni ei seuraa aktiivisesti politiikkaa, toteaa Euro.

Koulutussäästöistä luovuttava

Alvar Euron mukaan paneelissa puhutaan myös muun muassa lukioverkon säästöistä.

– Toisen asteen koulutuksesta oltiin leikkaamassa 260 miljoonaa euroa, mutta onneksi esitys kaatui eduskunnassa, Euro sanoo.

Euro tulkitsee, että säästöt tarkoittaisivat lukioverkon karsimista, mikä muun muassa kasvattaisi ryhmäkokoja.

– Meillä on ollut sosiaalisessa mediassa #tulevaisuusvaalit-kampanja, jossa olemme esitelleet kansanedustajaehdokkaille vaaliteemojamme. Yksi niistä on ollut koulutussäästöistä luopuminen.

– Oikeastaan kaikki ehdokkaat ovat allekirjoittaneet teemamme, mutta silti puolueiden virallisissa kannoissa ollaan edelleen säästämässä lukioilta.

Nuorisovaalipaneeliin on kutsuttu kaikki Turun lukioiden kakkosluokkalaiset. Paneeli alkaa konserttitalossa kello 12:30.