Nokian työntekijät pelkäävät irtisanomisia Suomessa – ranskalainen johtamiskulttuuri huolettaa

Nokian tuotteet ovat parempia kuin Alcatel-Lucentin, ja olisi ihan hullua firmalta vähentää niiden tekijöitä, sanoo Espoon ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö.

talous
Nokian pääkonttori Espoossa.
Nokian pääkonttori Espoossa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Nokian työntekijät pelkäävät Nokian ja Alcatel-Lucentin kaavaillun yhdistymisen voivan merkitä irtisanomisia nimenomaan Suomessa, kertoo Tuula Aaltola, joka on Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Espoossa.

Aaltolan mukaan julkisuudessa on kerrottu ranskalaisille luvatun, että työpaikkoja ei vähennettäisi Ranskassa. Jos Ranskassa annetaan tällaisia lupauksia niin yhtä hyvin myös Suomessa voisi antaa, hän sanoo.

– Odotan kyllä myös Suomen hallituksen puuttuvan tähän asiaan, Aaltola sanoo.

Aaltola pelkää, että pääkonttorimaa jää maaksi, jossa vähennyksiä voi tehdä, jos tällaisia luvataan. Jos kaksi isoa yritystä yhdistetään niin päällekkäisiä toimia on ihan varmasti ainakin hallinnossa, hän sanoo. Pelkona on, että Suomessa vähennykset kohdistuvat hallintoon.

Aaltola sanoo haluavansa uskoa, että Suomesta ei ainakaan tuotekehitystä vähennettäisi.

– Ainakin meidän käsityksen mukaan Nokian tuotteet ovat teknisen kehityksen kärkeä ja parempia kuin Alcatel-Lucentin.Olisi ihan hullua firmalta vähentää näiden tuotteiden tekijöitä.

– Tuotekehitystä Nokialla on muissakin maissa, joten jos vähentää pitää niin ehkä sitten niistä muista maista, Aaltola sanoo. Ensimmäisenä en olisi tältä osin Suomesta huolissani, hän sanoo.

Johtamiskulttuurit erilaisia eri maissa

Aaltola povaa, että suomalaisen ja ranskalaisen johtamiskulttuurin yhdistäminen ei suju ongelmitta. Yksi pelko liittyy siihen, kuinka paljon uuden yhtiön johtoon pitää "diplomaattisista syistä" ottaa ranskalaisia.

Aaltolan mukaan ranskalainen johtaminen voi olla autoritaarista kukkoilemista ja poliittisia pelejä.

Amerikkalainen johtaminen taas on pinnallista ja nopeatempoista, saksalainen perusteellista, mutta myös autoritaarista, hän luonnehtii.

Suomalainen johtaja luottaa henkilöstön itseohjautuvuuteen. Tavoitteet ja motivaatio annetaan, ja sitten ihmiset päästetään irti ja luotetaan siihen, että he tekevät työnsä. Virheitäkin saa tehdä.

– Se on ollut Nokian vahvuus, mutta sitä on aika vähän jäljellä, sanoo Aaltola.