Maailman suurin kuminatehdas toimii Hausjärvellä

Eteläisessä Hämeessä toimiva kuminan tuottaja Trans Farm Oy on saanut Kanta-Hämeen vuoden 2015 vientipalkinnon. Yrityksen tuotannosta 99 prosenttia menee vientiin. Vain pieni osa kuminasta päätyy maustehyllyille.

Kotimaa
Kuminaa lasipurkissa.
Susanna Mattila

Trans Farm Oy on maailman suurin kuminan tuottaja. Yrityksen tuottamasta kuminasta Suomeen jää vain prosentin verran, sillä lähes kaikki kumina päätyy maailmalle. Viidesosa kuminan maailmanmarkkinoista onkin hausjärveläisen Trans Farmin hallinnassa.

Me olemme luoneet käsitteen suomalainen kumina.

Juha Hemminki

– Me olemme luoneet käsitteen suomalainen kumina. Se tarkoittaa mekaanista ja mikrobiologista puhtautta sekä tuotanto- ja toimitusvarmuutta, kertoo yrityksen viennistä vastaavan Nordic Caraway Oy:n toimitusjohtaja Juha Hemminki.

Trans Farmin kuminaa viedään kaikkiaan 45 maahan. Ainoastaan Etelä-Amerikassa, Keski- ja Etelä-Afrikassa ei ole kuminalle markkinoita.

Suurin osa teollisuuden käyttöön

Valtaosa kuminasta menee teollisuuden käyttöön ja vain hyvin pieni osa päätyy kauppojen maustehyllyille. Kuminaa käytetään maustesekoitusten lisäksi leipä- ja lääketeollisuudessa sekä muun muassa kauneudenhoitotuotteissa.

Kymmenen vuotta sitten Trans Farm aloitti steriloidun kuminan tuotannon. Juha Hemminki kertoo, että se on nykyään yksi heidän toimintansa valttikortti ja elinehto.

– Steriloimalla kuminan mikrobitasot pystytään laskemaan lähelle nollaa. Näin minimoidaan riskit elintarviketeollisuudessa. Esimerkiksi juuston mausteena steriloitu kumina ei sotke juuston omia, tarpeellisia mikrobeja, kertoo Hemminki.

Hän arvioi, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan hieman ylimääräistä siitä, että tuote on varmasti puhdasta.

Suomalaista kuminaa maailmalle

Trans Farmilla on Suomessa 800 sopimusviljelijää, jotka ovat sitoutuneet tuottamaan kuminaa yritykselle.

Olemme alusta saakka tehneet yhteistyötä vain kotimaisten viljelijöiden kanssa.

Jyrki Leppälä

– Ja me olemme puolestamme sitoutuneet suomalaiseen kuminaan, kertoo Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä. Esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa on viljelijöitä, jotka haluaisivat tuottaa meille kuminaa, mutta me olemme alusta saakka tehneet yhteistyötä vain kotimaisten viljelijöiden kanssa.

Kaksi miestä seisoo kuminahyllyjen edessä.
Kuminayrittäjät Juha Hemminki ja Jyrki Leppälä kertovat, että Trans Farm on sitoutunut suomalaiseen kuminaan.Susanna Mattila

Trans Farm perustettiin jo 25 vuotta sitten. Yrityksen viljelijäyhteistyötä hoitava Jyrki Leppälä kertoo, että heillä onuseita tuottajia, jotka ovat olleet alusta asti mukana toiminnassa.

Kuminan tuontantomäärä ja laatu vaihtelevat vuosittain. Tästä huolimatta joka vuosi on löytynyt kuminan ostajia, sillä kuminan peruslaaduistakin löytyy kymmeniä eri variaatioita.

Riihimäen Haapahuhdassa toimiva tehdas tuottaa kuminaa ympäri vuoden. Yksi toimintavarmuuden edellytys on se, että viljelijät toimittavat kuminaa tehtaalle sovitusti, muistuttaa Jyrki Leppälä.

Yrittäjät Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki vastaanottivat tämän vuoden maakunnallisen vientipalkinnon keskiviikkoiltana Riihimäellä järjestetyn Hämeen Yrittäjien kevätkokouksen yhteydessä.