Rattijuopon uhrina kuolleen Eva-Marin äiti: Ihmisen elämän hinta on kohtuuttoman pieni

Merja Syrjänen menetti tyttärensä lähes kymmenen vuotta sitten. Tytön päälle ajanut rattijuoppo sai äidin mielestä aivan liian pienen tuomion. Rattijuoppojen tuomiot eivät ole Eva-Marin kuoleman jälkeen koventuneet.

liikenne
Merja Syrjänen Kuopiossa Puijon maastossa
Antti Karhunen / Yle

– Poliisi tuli kertomaan Eva-Marin kuolemasta seitsemän aikaan aamulla, Eva-Marin äiti Merja Syrjänen kertaa lähes kymmenen vuoden takaista tapahtumaa.

– Tyttö oli täyttänyt juuri 23 vuotta ja hän oli valmistumassa lähihoitajaksi muutaman kuukauden kuluttua. Valmistujaisia ei koskaan tullut.

Kuopiolainen Eva-Mari Syrjänen oli tulossa diskosta, kun ylinopeutta ajanut auto törmäsi häneen suojatiellä. Törmäys lennätti nuoren naisen 30 metrin päähän ja hän menehtyi välittömästi.

Autoa 1,45 promillen humalassa kuljettanut mies sai syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Asiaa käsiteltiin ensin käräjillä ja myöhemmin hovioikeudessa.

– Se oli raskas prosessi, johon meni lähes kaksi vuotta. Ja tuomio oli järkytys.

Ensikertalaisena tekijä todennäköisesti istui tuomiostaan vain puolet.

Merja Syrjänen

Eva-Marin yli ajanut sai vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

– Se tuntui kohtuuttomalta. Jos ihmisen elämän hinta on noin pieni, se ei mene oikeustajuuni, Syrjänen sanoo.

– Ja kuitenkin siinä tuhotaan niin monen muunkin elämä.

Ajo-oikeus takaisin ennen oikeuden päätöstä

Mikä sitten olisi ollut kohtuullinen rangaistus?

– Muistelen, että törkeän kuolemantuottamuksen enimmäisrangaistus olisi ollut kuusi vuotta vankeutta. Niin paljon olisi pitänyt antaa kuin mahdollista, Merja Syrjänen sanoo.

– Mikä törkeä teko sellainen on, josta saa noin vähän? Varsinkin, kun ensikertalaisena tekijä todennäköisesti istui tuomiostaan vain puolet.

Eva-Marin läheisistä tuntui käsittämättömältä myös se, että käräjäoikeus määräsi heidät maksamaan syyllisen liikennevakuutusyhtiön oikeudenkäyntikuluja. Hovissa korvausvaade ei sentään mennyt läpi.

Myös sitä, että rattijuoppo sai ajokorttinsa takaisin jo ennen hovioikeuden päätöstä, ei voinut ymmärtää.

– Poliisilta kuulimme, että hän on myöhemminkin jäänyt kiinni rattijuopumuksesta.

Sitkeää työtä asian korjaamiseksi

Jos puukolla humalassa tapat jonkun, siitä tulee herkästi kymmenen vuoden tuomio. Kun teet autolla saman, tuomio on ihan toista luokkaa.

Merja Syrjänen

Omaa perhettä kohdannut tragedia sai Merja Syrjäsen tekemään hartiavoimin töitä vastaavanlaisten estämiseksi. Hän on käynyt kertomassa Eva-Marin kuolemasta muun muassa autokouluissa ja kuljetusalan opiskelijoille.

Syrjäsen puoliso Jukka taas on kampanjoinut promillerajojen laskemiseksi ja rangaistusten koventamiseksi.

– Hän on kiertänyt kaikkien Kuopiossa käyneiden kansanedustajien ja ministereiden puheilla. Ja vaalien alla hän taisi puhuttaa kaikki paikalliset ehdokkaat, Merja Syrjänen kertoo.

Syrjäset olivat mukana myös lapinlahtelaisen Jorma Sonnisen käynnistämässä kansalaisaloitteessa, jolla ajettiin promillerajan laskemista ja kovempia tuomioita rattijuoppoudesta. Yli 60 000 nimeä keränneen aloitteen kanssa käytiin myös eduskunnan lakivaliokunnan kuultavana. Syrjästen pettymykseksi aloite kuitenkin kaatui valiokunnassa.

– Eva-Marin kuolemasta on kohta kymmenen vuotta, eikä rattijuoppojen rangaistuksille ole tänä aikana tapahtunut mitään, Syrjänen sanoo.

– Jos puukolla humalassa tapat jonkun, siitä tulee herkästi kymmenen vuoden tuomio. Kun teet autolla saman, tuomio on ihan toista luokkaa. Eikö kyse ole kuitenkin ihan samasta asiasta? Kyllä rattiin meno humalassa on tietoinen valinta ja jokainen tietää riskit.

Merja Syrjänen on mukana A2 Tuomio-illassa Yle TV2:lla tiistaina 28. huhtikuuta kello 21.

A2-illan käsikirjoittamiseen voi osallista osoitteessayle.fi/a2ilta.