1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokian Suri: Liian aikaista puhua henkilöstövaikutuksista

Tärkeitä tuotekehityksen keskuksia tulevat olemaan jatkossa sekä Ranska että Suomi, toimitusjohtaja muotoilee. Tavoitteena on ottaa johtoasema seuraavan sukupolven teknologiassa ja palveluissa.

Rajeev Suri Kuva: NSN

Verkkoyhtiö Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ei toistaiseksi halua arvioida Alcatel-Lucent-kaupan henkilöstövaikutuksia.

– Olemme keskustelleet synergia-asioista, mutta emme vielä lukumääristä, Suri sanoi Pariisissa aamupäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän totesi kuitenkin kahden yhtiön yhdistymisen luovan päällekkäisyyksiä, joilla on vaikutuksia työntekijöiden määrään.  Mutta säästöjä saadaan Surin mukaan muualtakin, esimerkiksi hankinnoista.

Uuden yhtiön pääkonttori tulee olemaan Suomessa. Suri kertoi tiedotustilaisuudessa, että Ranska tulee olemaan jatkossa tärkeä tuotekehityksen keskus. Samoin kuin Suomi, Suri vastasi Ylen toimittajan kysymykseen.

– Suomeen mahdollisesti kohdistuvista vaikutuksista ei ole mitään erityistä kerrottavaa, Suri sanoi.

– Meillä on maailmanlaajuisesti useita teknologiakeskuksia. Ranska lisätään tähän portfolioon ja Suomi tulee pysymään erittäin tärkeänä osana sitä.

Ranskan osalta Suri sanoi Nokian aikovan ylläpitää työllisyyttä Alcatel-Lucentin niin sanotun siirtymäsuunnitelman mukaisesti. Lähivuosina Nokia arvioi palkkaavansa tuotekehitykseen satoja uusia työntekijöitä, etenkin hiljattain valmistuneita niin sanottujen tulevaisuuden teknologioiden kuten 5G:n osaajia, Suri sanoi.

Ranskassa uutinen Nokia-kaupasta on herättänyt huolta työpaikkojen säilymisestä. Ranskan hallitus on ilmoittanut seuraavansa tilannetta tarkalla silmällä.

"Oikea askel oikeaan aikaan"

Suri kuvaa yhdistymistä Alcatel-Lucentin kanssa oikeaksi askeleeksi oikeaan aikaan.

– Olen täysin luottavainen, että tämä on oikea sopimus oikealla logiikalla oikeaan aikaan, Suri sanoi Pariisissa.

Surin mukaan yhdistymisen tavoitteena on ottaa johtoasema seuraavan sukupolven teknologiassa ja palveluissa.

– Tekniikkamme täydentävät toisiaan, meillä on laaja valikoima teknologiaa, joka mahdollistaa esineiden internetin ja toiminnan pilvipalveluissa, Suri sanoi.

– Meillä tulee olemaan vahva läsnäolo joka puolella maailmaa, mukaan lukien johtoasema Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Voimme nousta johtajiksi niillä aloilla, joilla päätämme kilpailla.

"Keskustelut alkoivat vuonna 2013"

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sanoi omassa puheenvuorossaan, että keskustelut Alcatel-Lucentin kanssa alkoivat vuoden 2013 lopulla, kun matkapuhelimet oli myyty Microsoftille.

Siilasmaan mukaan päätös ei ollut helppo, ja Nokiassa pohdittiin useita eri strategiavaihtoehtoja. Alcatel-Lucent oli kuitenkin houkutteleva kumppani, koska se tarjosi useita Nokialta puuttuvia teknologioita.

– Tämä kauppa oli ainutlaatuinen siinä, että se auttaa luomaan pohjan visiollemme ohjelmoitavasta maailmasta, Siilasmaa sanoi Pariisissa.