Ruotsin hallitus pääsi viimein toteuttamaan lupauksiaan

Kevätbudjetilla luodaan harjoittelupaikkoja sekä kohennetaan vanhustenhoitoa ja työttömyyskorvauksia.

Ulkomaat
Ruotsin hallitus vastavalittuna 3. lokakuuta 2014
Ruotsin hallitus vastavalittuna 3. lokakuuta 2014.Claudio Bresciani / EPA

Ruotsin punavihreä hallitus on esitellyt kevätbudjettinsa. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun istuva hallitus pääsee toteuttamaan omaa talouspolitiikkaansa, sillä vaalien jälkeisen poliittisen kriisin jäljiltä voimassa on porvariopposition luoma budjetti.

Hallituksen mukaan kevätbudjetti on satsaus työllisyyteen ja hyvinvointipalveluihin. Tämä vuonna uudistukset maksavat yhteensä noin 8 miljardia kruunua eli yli 800 miljoonaa euroa.

Hallitus luo tuhansia uusia koulutus- ja työharjoittelupaikkoja sekä satsaa jo tänä vuonna miljardi kruunua eli toistasataa miljoonaa lisäeuroa vanhuspaleluihin. Työttömyyskorvauksia ja yksihuoltajien elatusaputukea korotetaan. Lisärahaa kohdistetaan myös rautateiden ylläpitoon, ympäristönsuojeluun ja elinkeinopoliittisiin toimenpiteisiin.

Suurin yksittäinen menoerä on kohonneiden sairaspoissaolokorvausten kattaminen, johon hallitus panostaa 2,5 miljardia kruunua eli lähes 270 miljoonaa euroa.

– Tämä budjetti tarkoittaa sitä, että alamme toteuttaa vaalilupauksiamme, valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Oppositio: Veronkorotukset vahingollisia Ruotsille

Uudistukset rahoitetaan työnantajamaksujen ja verojen korotuksilla. Merkittävin pelivara tulee nuorten työnantajamaksujen korotuksesta. Myös ydinvoiman verotus kiristyy ja kotitalousvähennysoikeutta rajoitetaan.

Oppositio on odotetusti esityksiin tyytymätön. Kansanpuolueen puheenjohtaja sanoi Ruotsin television haastattelussa, että budjetti merkitsee veroshokkia, joka vahingoittaa Ruotsia.

– Veroja korotetaan 30 miljardilla kruunulla. Pitää mennä kauaksi ajassa taaksepäin löytääkseen jotain vastaavaa, Björklund sanoi.

Hallituksen oma budjetti kaatui syksyllä äänestyksessä, kun Ruotsidemokraatit äänestivät porvareiden budjettiesityksen puolesta. Kriisi ratkesi, kun puolueet sopivat joulukuussa, että oppositio tulee vastaisuudessa päästämään läpi vähemmistöhallituksen budjetin.

Osa nyt ilmoitetuista uudistuksesta tulee voimaan jo syksyllä, mutta täysipainoisesti Stefan Löfvenin hallitus pääsee toteuttamaan itseään vasta ensi vuonna. Esimerkiksi tuloverotusta voidaan muuttaa vasta vuoden vaihteessa.