1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolassa 14 000 kesäkukkaa – kastelua hoitaa oma keksintö

Jos kaupungin puistoissa ja toreilla on kesän mittaan 14 000 kesäkukkaa, niiden kastelu voi olla murhaavaa. Kokkolassa käytetään tihkukasteluletkujärjestelmää, joka säästää työvoimaa letkun varressa. Kaupungissa on mietitty muitakin fiksuuksia kasteluun.

ilmiöt
Kuvassa kastelulaite puun juurella  kukkapenkissä. Taustalla Vartiolinna
Ismo Vähäsarja / Yle

Tihkukasteluletkut kiertävät isoja kukkapenkkejä Kokkolan Katariinan aukiolla ja Länsipuistossa. Letkuja on asennettu myös kävelykeskustan suuriin kukkalaatikoihin.

Kaikkialle systeemiä ei voi levittää, sillä se vaatii lähelleen vesijohdon. Letkut liitetään vesijohtoverkkoon, josta juoksevaa vettä säädellään sulkuventtiilillä. Vesi tihkuu kukille reikien ja niiden alla olevien suuttimien kautta.

– Työntekijät avaavat hanat aamulla, jolloin kukkien kastelu muutenkin on järkevintä. He myös seuraavat, milloin vettä on tullut tarpeeksi. Hellepäivinä työtä joudutaan täydentämään käsikastelulla, koska letkut eivät kierrä ihan nurkissa asti, kertoo työnjohtaja Juha Annala teknisestä palvelukeskuksesta.

Malli kasteluun otettiin kasvihuoneista.

Tämä varmistaa, että kaupungin ostamat kalliit kukat eivät kuole kuivuuteen.

työnjohtaja Juha Annala

– Tämä varmistaa, että kaupungin ostamat kalliit kukat eivät kuole kuivuuteen. Kastelemisessa on hirveän iso työ muutenkin. Tämä säästää aikaa ja kukat pysyvät elossa, perustelee Annala.

Itse kehitelty kasteluritilä

Kaupungin iso kesäkukkamäärä on pistänyt teknisen toimen aivonystyrät muutenkin hyrräämään. Kun vuoden 2011 asuntomessuille ideoitiin kaupungin historiasta kertovat tervatynnyrin muotoiset kukka-astiat, niihin räätälöitiin kasteluritilät ja vesisäiliöt. Alumiiniset ritilät peitellään kankaalla ja sen päälle laitetaan multa ja kukat.

– Vesi saattaa riittää säiliössä viikonkin verran. Kun pohjassa on juoksuputki, kukat eivät koskaan saa liikaa vettä, myhäilee Annala.

Lue seuraavaksi