Ulkomaille voi lähteä vaikkapa kunnostamaan vanhaa linnaa – uudet kokemukset houkuttelevat vapaaehtoistyöhön

Suomesta lähtee vuosittain kymmeniä nuoria aikuisia vapaaehtoistyön leireille ympäri maailmaa. Tehtävänä voi olla vaikka vanhan linnan kunnostaminen. Leirit opettavat muun muassa oma-aloitteisuutta, ja leireiltä saa hyviä kavereita.

ilmiöt
kesätyö nuori kitkemässä istutuksia
Tiina Karjalainen / Yle

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n (siirryt toiseen palveluun) kautta lähtee vuosittain useita kymmeniä suomalaisia vapaaehtoistyöhön eri puolille maailmaa. Leirejä on tarjolla ympäri maailmaa pitkin vuotta, mutta kesä on sesonkiaikaa Euroopassa.

Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on tarjolla yli 200 2–3 viikon mittaista vapaaehtoisleiriä tänäkin kesänä. Myös esimerkiksi Islannissa on tarjolla parisensataa leiriä, minkä lisäksi suosittu kohdemaa on Italia.

– Leireillä on kansainvälinen ryhmä vapaaehtoisia, jotka työskentelevät yhdessä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi. Ne ovat kuin aikuisten kesäleirejä. Kuten joku on sanonut, siellä tehdään vähän hommia, mutta sitten on sellainen leiritunnelma, kun ollaan porukassa, selvittää koordinaattori Tuire Liimatainen.

Vapaaehtoistöitä on tarjolla laidasta laitaan. Esimerkiksi kulttuuriteemaisella leirillä voi olla taidefestivaalien järjestelyä ja ympäristöleirillä voi olla vaikka polkujen kunnostamista ja aitojen rakentamista. Kunnostustöiden puolella on usein vanhojen linnojen korjaamista vapaaehtoisvoimin.

– Sitten voi olla myös vaikka lastenleirin ohjaamista. Pääpointti on kuitenkin aina se, että työ on yleishyödyllistä kuntien, kaupunkien, järjestöjen tai yhteisöjen hyväksi tehtävää työtä. Eli minkään yrityksen hyväksi työtä ei tehdä, Liimatainen huomauttaa.

Uudet kokemukset ja halu nähdä maailmaa houkuttelevat suomalaisia vapaaehtoistyön leireille maailmalla. Liimatainen arvelee monen miettivän myös sitä, että leiristä saa merkinnän ansioluetteloon.

– Siinä vaiheessa, kun alkaa hakea työtä, ansioluettelossa on vähän jotain extraa, millä erottuu joukosta. Se kertoo ihmisestä paljon, jos on ollut vapaaehtoistyössä ja se on monesti työnantajia kiinnostava asia.

Ystävät, oppiminen ja oma-aloitteisuuden kasvu palkintona leireiltä

Valtaosa Suomesta vapaaehtoistyöhön leireille lähtevistä on parikymppisiä nuoria. Alaikäraja on 18 vuotta, mutta kesäisin on tarjolla joitain vaihtoehtoja myös 16–17-vuotiaille. Yläikärajaa ei ole.

– Esimerkiksi opiskelijat voivat lähteä kesälomalla leireille. Sitten on paljon 18–19-vuotiaita, jotka haluavat lähteä ensimmäistä kertaa ulkomaille ja tämä on helppo tapa. Ei tarvitse lähteä hirveän pitkäksi aikaa, mutta hieman pidemmälle matkalle kuin peruslomareissulle, kertoo Tuire Liimatainen.

Tärkeintä on asenne, että on reipas ja avoimin mielin. Tuntuu, että ihmiset jotka kiinnostuvat vapaaehtoistyöstä, ovat jo valmiiksi oikealla asenteella liikkeellä.

Tuire Liimatainen

Erityisiä vaatimuksia ei lähtijöiden suhteen ole, sillä kysymys on vapaaehtoistyöstä. Liimataisen mukaan on kuitenkin tärkeää, että tulee toimeen vaikka englannilla ja saa itseään ilmaistua ja pystyy kommunikoimaan.

– Tärkeintä on asenne, että on reipas ja avoimin mielin. Tuntuu, että ihmiset jotka kiinnostuvat vapaaehtoistyöstä, ovat jo valmiiksi oikealla asenteella liikkeellä. He ovat valmiita tekemään niin sanotusti ilmaiseksi töitä ja tutustuvat samalla muihin.

Allianssi ry kerää vapaaehtoisilta myös paljon palautetta. Liimatainen kertoo, että palautteen perusteella 2–3 viikon mittaiset jaksot vaikuttavat hirveästi omaan asenteeseen.

– Monesti ihmiset tuntevat olevansa paljon itsenäisimpiä ja omat asiat osaa hoitaa ehkä oma-aloitteisemmin. Uusista kulttuureista oppii uutta, omaa englanninkieltä pääsee parantamaan, kun sitä saa käyttää käytännössä, luettelee Liimatainen leireille osallistumisen hyviä puolia.

– Monesti leireiltä saa hirveän hyviä kavereita. Olen ollut itsekin leireillä, ja minulle on jäänyt niiltä hyviä kavereita ympäri maailmaa. Se on kanssa kiva anti.

Allianssi ry:n kautta on mahdollista osallistua myös Medium term volunteer -ohjelmaan, jossa lähdetään yleensä 1–6 kuukaudeksi Euroopan ulkopuolelle kuten Aasiaan, Afrikkaan tai latinalaiseen Amerikkaan. Lisäksi yhdistyksen kautta on madollista lähteä EU-tuettuun vapaaehtoistyöhön ulkomaille.