Uskomus romuksi: Leskenlehti saattaakin olla vasta kevään toinen kukka

Leskenlehteä pidetään kevään ensimmäisenä kukkana. Tosiasiassa leskenlehdellä on tasaväkinen, mutta helposti huomaamatta jäävä haastaja.

Kuva: Luonto-Liitto

Monet suomalaiset hihkuvat nähdessään kevään ensimmäisen leskenlehden.

– Se virittää tunnelmaan kevään alkamisesta, mutta oikeasti kevät on alkanut jo viikkoja sitten, sanoo luontotuntija Risto Hamari Kymenlaakson luonnonsuojelupiiristä.

Itse asiassa leskenlehden asema kevään ensimmäisena kukkana on turhan vahva. Sillä on tasaväkinen kilpailija näsiä, joka kukkii hyvinkin vaivihkaa.

– Myös näsiä on näitä kevään varhaisia airuita. Se kasvattaa runkoonsa punaiset tai liilanpunaiset kukkaset.

Näsiä on erikoinen kasvi, sillä se varistaa kukat melko nopeasti ja kasvattaa lehdet vasta myöhemmin kesällä. Näsiää tuskin erottaa tavallisista pensaista, ellei sitä näe kukkimassa keväällä.

– Se on valinnut tällaisen varhaisen kukkijan kilpailuedun. Kaikki harvat hyönteiset, jotka silloin lentävät, käyvät sen kukissa.

Tosiasiassa leskenlehti ja näsiä eivät kilpaile keskenään esimerkiksi hyönteisistä. Niilllä on eri väriskaala ja eri hyönteiset, jotka niitä pölyttävät.

Kolmas varhainen kukkija on kevätpiippo. Se on jo nyt isolla nupulla.

– Kukinto on erikoinen, mustanharmaa. Millään muulla kasvilla ei ole sellaista kukintoa. Kevätpiippo on aika yleinen metsäkasvi, mutta monet eivät tunnista sitä.