Joensuussa on testattu hypistelymuhveja – tulokset muistisairaiden hoidossa erittäin rohkaisevia

Joensuussa on testattu niin sanottuja hypistelymuhveja muistisairaiden hoidossa. Neulottujen muhvien käytöstä on saatu yllättäviä ja rohkaisevia tuloksia. Sulkeutuneet muistisairaat ovat ottaneet kontaktia ympäristönsä kanssa. Toisaalta levottomat henkilöt ovat muhveja hypistellessään rauhoittuneet.

Kuva: Siru Päivinen / Yle

Englannissa muhveja käytetään monissa laitoksissa ja sairaaloissa muun muassa muistisairaiden apuna.

Käsien työntämisellä lämpimän hypistelymuhvin sisälle voi olla rauhoittava ja aktivoiva vaikutus. Englannissa käynnissä on Forget Me Not (siirryt toiseen palveluun) -nimellä kulkeva kampanja, jossa muhveja neulotaan muistisairaiden avuksi.

Vastaavaa toimintaa käynnistellään myös Suomessa. Pohjois-Karjalan Muisti ry kokosi testiryhmän muistisairaista, ja muhvien vaikutukset olivat suorastaan ällistyttäviä. Hypistelymuhvin pyörittelyn ja tunnustelun myötä muistisairas, sulkeutunut henkilö alkoi seurata ympäristöään ja jopa pitkästä aikaa jutella.

– Hypistelymuhvi antaa tekemistä levottomille käsille, sillä on selvästi rauhoittava vaikutus. Toisaalta se aktivoi ihmistä havainnoimaan ympäristöään ja auttaa kiinnittymään meneillään olevaan hetkeen, Pohjois-Karjalan Muisti ry:n toiminnanjohtaja Leena Knuuttila kertoo.

Järjestön mukaan on myös viitteitä siitä, että aisteja stimuloivan muhvin avulla voidaan auttaa ylivilkkaita ADHD-ihmisiä sekä autistisesti käyttäytyviä ihmisiä.

Martat neulovat muhveja urakalla

Pohjois-Karjalan Martat on mukana muhvien neulontatalkoissa. Martat ennustavat, että hypistelymuhvista tulee vielä järjestön valtakunnallinen voimanponnistuksen kohde.

Vain taivas on rajana, kun suunnittelee muhvia.

Soile Suvanto

Neulotut muhvit toi Joensuuhun Sari Suvanto, joka löysi ne englantilaiselta Facebook-sivulta. Twiddle muffit (siirryt toiseen palveluun) kääntyi suomeksi hypistelymuhveiksi.

– Vain taivas on rajana, kun suunnittelee muhvia. Olemme toteuttaneet lampaita, kissoja, lehmiä ja taskuilla varustettuja muhveja. Rajoja ei ole, Suvanto kertoo.

Tule mukaan muhvitalkoisiin!

Muhvitalkoisiin houkutellaan (siirryt toiseen palveluun)nyt innokkaita neulojia. Osallistumiskynnys on matalalla, sillä lähes jokainen osaa neuloa putkilon. Esimerkiksi Martat lupaavat apua muhvien viimeistelyyn.

Muhvit stimuloivat aisteja ulkonäöllään ja yksityiskohdillaan. Lisäksi muhvin lämpö tuntuu rauhoittavalta. Kuva: Siru Päivinen / Yle

– Se on tietysti hyvä muistaa, että muhvin on syytä olla konepestävä ja kestävä. Erityisesti jos muhvi matkaa laitoksessa asuvalle ihmiselle, Sari Suvanto sanoo.

Pohjois-Karjalan Muisti ry:n toiminnanjohtaja Leena Knuuttila kertoo, että valtakunnallisesti toimivien Muistiluotsien avulla voidaan kartoittaa, missä muhveja kipeimmin kaivataan.

Knuuttila kannustaa myös muistisairaiden omaisia aktivoitumaan, että yksin asuvat iäkkäät henkilöt eivät unohtuisi, kun lahjoitusmuhveja jaetaan.