1. yle.fi
  2. Uutiset

Pissaa tutkivasta älyvessasta elektronisiin verinäytteisiin – digitalisoituminen tuo uusia mahdollisuuksia oman terveyden seurantaan

Saimaan ammattikorkeakoulu selvittää, millaiset digitaaliset palvelut voivat olla osa ihmisten arkea vuosien päästä. Tavoitteena on saada asiakkaiden ja palvelujen tuottajien näkemykset kohtaamaan.

tiede
Vessanpönttö
Meeri Niinistö / Yle

Älyvessa, joka tutkii käyttäjän pissasta mahdolliset puutostilat. Elektronisesti lähetettävät verinäytteet, jotka pitävät sinut ajan tasalla terveydestäsi. Utopiaa? Ei, vaan laitteita, jotka voivat olla osa arkeasi tulevaisuudessa.

Saimaan ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Haaga–Helia-ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikkö selvittävät, miten ihmisten hyvinvointiin liittyvät digitaaliset palvelut voivat kehittyä. Sellaiset palvelut, jotka ovat osa ihmisten jokapäiväistä elämää muutamien kymmenien vuosien kuluttua.

Kohderyhmänä ovat nykyiset 20–45-vuotiaat ihmiset. Ennustajina ovat olleet Saimaan ammattikorkeakoulun parikymppiset opiskelijat. He ovat visioineet, millaisia palveluja heidän arjessaan voi tulevaisuudessa olla.

– Heidän näkemyksensä arjesta on, että digitaaliset ratkaisut, mistä tänä päivänä paljon puhutaan, ovat uppoutuneet taustalle. Ne eivät enää korostu siellä arjessa vaan ovat osa elämistä. Wc-esimerkki kuvastaa sitä, ettei ole enää erikseen laitteita, että tieto saadaan kaivettua vaan se on osa kalustoa, kuvailee Saimaan ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Henri Karppinen.

Karppisen mukaan teknologiset keksinnöt ja sovellukset muuttuvat yhä huomaamattomammiksi ja osaksi arkea. Kehityksen näkee jo nyt.

– Tavoitteena on, että ne oikeasti alkavat säästää aikaa. Se ei ehkä ihan täysin toteudu tänä päivänä.

Tutkimuksen tärkeimpänä tavoitteena on ymmärtää, millaisia palveluja ihmiset tarvitsevat ja miten palvelun tuottaja pystyy niihin vastaamaan.

Tekesin rahoittamassa selvityksessä ovat mukana julkisesta terveydenhuollosta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri sekä Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea. Ne kehittävät omia palvelujaan, joiden toimivuutta korkeakoulut tutkivat.

Yksityiseltä puolelta tutkimuksessa mukana ovat hyvinvointipalveluja kehittävä Vierumäki Country Club -yhtiö ja Suomen urheiluopisto. Niiden tehtävänä on yhdessä Haaga–Helian kanssa kehittää uudenlaista liiketoimintaa.

Meneillään olevassa tutkimuksessa ei ehkä vielä päästä älyvessan tasoisten laitteiden kehittämiseen, mutta uusia teknologialähtöisiä ratkaisuja on kuitenkin tulossa. Konkreettisia ehdotuksia on luvassa kuluvan vuoden lopulla.

Lue seuraavaksi