Missä ennakkoääniä säilytetään?

Eduskuntavaaleissa äänestettiin ennakkoon paikoin vilkkaasti. Ennakkoääniä säilytetään laskentaan asti kunnan- ja kaupunginvirastoissa, jossa ne on jo kertaalleen tarkastettu.

Eduskuntavaalit 2015
Ovdajienasteapmi Anáris 8.4.2015
Vesa Toppari / Yle

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina 14. huhtikuuta. Ennakkoäänten taival lopulliseen sunnuntain laskentatulokseen on tarkastuksia täynnä.

– Ennakkoäänet lähetetään ennakkoäänestyspaikoilta kuntaan tarkastettavaksi ja ne säilötään myös kunnissa niin kauan, että ne täältä vaalipiiristä käydään kunnanvirastoista noutamassa. Kuntien tarkistuksessa varmistetaan, että äänestäjä on sen itse hoitanut ja että äänestys on kaikin puolin asiallinen. Jos tulisi kaksi ääntä samalta äänestäjältä, niin molemmat äänet tulisivat hylätyksi, kertoo Vaasan vaalipiirilautakunnan sihteeri Pasi Saarenheimo.

Tiukat turvatoimet

Ennakkoäänet pakataan pariinkin päällekkäiseen kuoreen siksi, että vaalisalaisuus säilyy varmasti.

– Ennakkoäänet haetaan eri kunnista jo perjantai-iltana ja lauantai-aamuna alkaa jo hyvin aikaisin ruskeiden kuorien avaaminen aukaisulaitteella. Sen jälkeen ne paketoidaan taas uudelleen samalla tavalla. Sitten vasta, kun laskenta alkaa sunnuntaina iltapäivällä yhden aikoihin, avaamme paketit uudelleen ja laskentapöydissä suoritetaan laskenta, kertoo Pasi Saarenheimo.

Ennakkoäänet lasketaan useampaan kertaan, jotta tulos pitää varmasti paikkaansa.

– Meillä (Vaasan vaalipiirilautakunnalla) on kaksi eri laskentapöytää. Sitten on vielä oma tarkastuspöytä, joka selvittää, että tulos on myös varmasti merkitty oikein laskentalomakkeisiin ja atk-järjestelmään, Saarenheimo selvittää.

– Laskentaorganisaation kannalta jännittävintä on tietysti se, että toivomme saavamme ennakkoäänet laskettua ennen kello kahtakymmentä, jotta ennakkoäänien tulos olisi televisiossa kaikkien nähtävillä.

Laskenta suoritetaan myös tiukoin turvatoimin eikä laskentatilaisuudesta poistuta esimerkiksi pihalle.

– Ääniä lasketaan maan alla ja siellä kännyköiden käyttö on kiellettyä eli puhelimet otetaan pois, kertoo Saarenheimo.