Niinistö: Venäjä-suhteiden rapauttaminen ei palvelisi kenenkään etua

Presidentti Sauli Niinistö huomautti vaalikauden päättäjäisissä pitämässään puheessa, että suurvalta Venäjä pysyy Suomen naapurina joka säällä.

Kotimaa
Sauli Niinistö.
Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoittaa rapauttamasta suhteita Venäjään. Niinistön mielestä suhteiden tarkoituksellinen rapauttaminen ei palvelisi kenenkään etua.

– Suurvalta Venäjä pysyy naapurinamme, ja me pysymme Venäjän naapurina. Naapuruus on joka sään tosiseikka, josta on huolehdittava niillä tavoin kuin se on mahdollista, Niinistö sanoi eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä pitämässään puheessa.

Niinistö kuitenkin lisäsi, että Suomen on syytä olla jatkossakin mukana kansainvälisessä yhteistyössä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

– Suomen on syytä olla mukana yhteistyössä omista lähtökohdistaan, omia vaihtoehtojaan pois sulkematta, Niinistö muotoili.

Presidentin mukaan viime vuosina nähty kehitys osoittaa, että Suomen perusratkaisut puolustuskyvyn ylläpitämisessä ovat olleet oikeita,

– Muotien perässä juokseminen olisi vienyt harhateille, Niinistö sanoi.

Hän muistutti, että päättyneen vaalikauden aikana Suomessa on toteutettu puolustusvoimauudistus, joka on tehostanut toimintaa ja säästänyt kustannuksia.

– Nyt on edessä uusi haaste: kansallisen puolustuskykymme ajantasaisen suorituskyvyn varmistaminen. Tämä tulee edellyttämään päätöksiä ja toimenpiteitä.

Kiitteli Anssi Joutsenlahtea

Niinistö kiitti puheessaan nimeltä kansanedustaja Anssi Joutsenlahtea. Eduskunnan toisena varapuhemiehenä toiminut Joutsenlahti on lahjoittanut kansanedustajan työstään saamansa palkkion Pohjois-Satakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavalle kuntayhtymälle.

– Edustaja Anssi Joutsenlahti on antanut meille mallia epäitsekkyydestä. Sille on käyttöä nyt vaikeina aikoina. Itsekkyyttähän olemmekin jo kylliksi nähneet, Niinistö sanoi.

Eduskunta kiskonut "ylämäkeen kivirekeä"

Niinistö kuvaili päättynyttä vaalikautta eduskunnan "ylämäkeen kiskomaksi kivireeksi", joka on täyttynyt milloin euroalueen ongelmilla, milloin aina uudelleen heikkenevinä talouskehityksinä, milloin Ukrainan kriisin vaikutuksilla.

– Jos kohta mäen laelle ei olekaan noustu, niin alaskaan ei ole rysähdetty, Niinistö sanoi.

Eduskunta päätti tänään keskiviikkona vaalikautensa. Päättäjäiset järjestettiin Finlandia-talossa eduskuntatalon remontin takia. Ensi sunnuntaina Suomelle valitaan uusi eduskunta.