Kiinteistönvälittäjälläkin on salassapitovelvollisuus: Avioeroista ei sovi lörpötellä

Asuntokauppaa hieroessa kiinteistövälittäjä saattaa vahingossa hölöttää hyvinkin henkilökohtaisia tietoja myyjästä tai ostajasta. Suomen Kiinteistönvälittäjien Liittoon asiasta tulee kuitenkin verrattain vähän valituksia.

Kotimaa
Asunnon pohjapiirros asuntonäytössä.
Yle

Asunnon myyntiä suunnitellut porilaismies oli ihmeissään, kun kiinteistönvälittäjä oli kertonut mahdollisesta ostajasta hyvin henkilökohtaisia tietoja. Keskustelun aikana oli käynyt ilmi niin ostajaehdokkaan avioero kuin taloudellinenkin tilanne.

Suomen Kiinteistönvälittäjien Liiton mukaan välittäjiltä vaaditaan salassapitovelvollisuutta. Lähtökohtana on, että keskustelua käydään kohteesta ja kaupan ehdoista. Luottamuksellista suhdetta ei voi luoda, jos kertoo asiakkaistaan henkilökohtaisia asioita ilman lupaa.

– Kiinteistönvälittäjien toimintaa säännellään hyvin vahvasti. Välittäjä ei saa antaa myyjästä eikä ostajaehdokkaista mitä tahansa tietoja, sanoo liiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Valitukset eettiselle valiokunnalle

Jaana Anttila-Kankaan mukaan välittäjät kyllä tietävät, mitä saa toimeksiantajista kertoa. Myyntipuhe voi kuitenkin arkisessa työssä lähteä väärille raiteille.

– Siksi säännöllinen kouluttautuminen on tärkeää. Siinä asiat taas palautuvat mieliin.

Anttila-Kankaan mukaan liittoon tulee harvoin valituksia asiakkaiden henkilökohtaisia asioita hölöttelevistä välittäjistä.

– Valituksia käsittelee meillä eettinen valiokunta. Olen ollut liitossa töissä yli 10 vuotta ja eteen on tullut vain yksittäisiä tapauksia. Keskusteluja aiheesta kuulee, mutta varsinaisia valituksia tulee vähän.