1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kefiiri- ja kombuchavillitys levisi myös Suomeen – katso video kuplivasta ronskista klöntistä

Kefiiri- ja kombuchajuomat ovat levinneet maailmalta myös Suomeen. Valio on lanseerannut oman kefiirijuomansa ja kombuchallekin löytyy kotimainen valmistajansa. Probiootteja sisältäviä juomia voi valmistaa myös itse. Kombuchan ja kefiirin valmistuksesta kotioloissa onkin tullut nopeasti suosittu harrastus.

Tarjakaisa Otsamo
Tarjakaisa Otsamo esittelee probioottiviljelmiään kotikeittiössään. Ällöttävän näköisten klönttien avulla valmistuu terveysjuomaa.

Juoman valmistuksen alkuun pääsee ostamalla kefiirinsiemeniä tai kombuchan sieniä. Harrastajat myös lahjoittavat niitä toisilleen. Oululainen Tarjakaisa Otsamo on tehnyt juomia puolisen vuotta.

– Sain tuttavaltani pullollisen kombuchaa. Lähdin kasvattamaan omaani pulloon jääneestä pienestä sienen haituvasta, ja nyt purnukoita on jo iso liuta, Otsamo kertoo.

Kefiiristä ja kombuchasta on innostuttu niiden terveysvaikutusten vuoksi. Juomat sisältävät probiootteja eli terveyteen positiivisesti vaikuttavia bakteereja.

– Erityisen hyvää juomien sanotaan olevan vatsan toiminnalle. Itse olen huomannut, että olen pysynyt terveenä silloinkin, kun tauti on kaatanut työkaverit petiin, Otsamo sanoo.

Juomien valmistaminen kotioloissa on suhteellisen helppoa. Kombucha–sienikasvuston päälle laitetaan sokeroitua teetä.

– Litraan teetä lisätään 100 grammaa sokeria. Sieni käyttää sokeria ravintonaan ja makeus häviää juomasta. Purkkia säilytetään huoneenlämmössä, ja vajaan kymmenen vuorokauden käymisen kuluttua juoma on valmista. Hygieniasta on pidettävä hyvä huoli, Otsamo kertoo.

Klöntistä valmistuu terveysjuomaa

Valmis kombuchajuoma näyttää ja maistuu simalta.

– Vihreästä teestä tulee kuivempaa ja mustasta teestä makeampaa, Otsamo kertoo kokemuksiaan.

Kefiiri valmistetaan siemenistä myös käymismenetelmällä. Kefiiriä valmistetaan maitoon ja veteen. Kefiiriin voi lisätä myös erilaisia makuja esimerkiksi kuivahedelmistä. Maitokefiiri muistuttaa piimää.

Kefiirikasvusto on sienimäistä, kukkamaalia muistuttavaa.

– Kombucha on ällöttävämmän näköinen klöntti, mutta siitäkin saa siistimmän näköisen, jos antaa sen kasvaa rauhassa eikä käy koko ajan sitä kääntelemässä, Otsamo naureskelee.

Kombucha- ja kefiiriharrastajien nettiryhmässä on lähes 700 jäsentä. Keskustelu ryhmässä on vilkasta.

– Siellä vaihdetaan kokemuksia, kysytään neuvoja ja kerrotaan reseptejä. Ryhmässä myös myydään, vaihdetaan ja lahjoitetaan kasvustoja. Hauskoja ovat myös kuvat ällöttävimmistä kombuchoista, Otsamo nauraa.

Juoma tulee idästä

Kombucha ja kefiiri tunnetaan tuhansien vuosien takaa Venäjällä, Kaukasuksen alueella ja Kiinassa. Viime vuosina juomat ovat tulleet trendikkäiksi terveysjuomiksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, Englannissa ja Saksassa.

Otsamo muistaa, että kombuchaa tehtiin innokkaasti Suomessa myös 1970–luvulla.

– Silloin sitä kutsuttiin Volgan sieneksi. Kotona äidilläni oli jääkaapissa pullo, jossa juomaa oli.