Kokenut kasvattaja: Koirien hampaiden harjaaminen on turhaa touhua

Eläinlääkärit suosittelevat koirien ja kissojen hampaiden päivittäistä harjaamista. Suomalaiset ovatkin suhteellisen tunnollisia lemmikkiensä suuhygienian suhteen. Kymmeniä koiria maailmaan saattanut kasvattaja kuitenkin kuittaa hampaiden harjaamisen turhanpäiväisenä hössöttämisenä.

Kuva: YLE/ Riikka Pennanen

Eläinlääkärit suosittelevat harjaamaan lemmikin hampaat päivittäin. 28 vuotta koiria kasvattanut Terhi Uski vannoo silti pelkkien puruluiden nimeen. Puruluut ovat hänen mielestään luonnollinen ja ehdottomasti paras menetelmä koiran suuhygieniasta huolehtimiseen.

– En todellakaan harjaa koirien hampaita enkä ikinä aio harjata, Uski toteaa.

Kissoille ja koirille on tarjolla lähes yhtä paljon erilaisia suuhygieniatuotteita kuin ihmisille. Hammastahnojen ja -harjojen lisäksi on suuta puhdistavia geelejä, suuvesiä, puruluita sekä suihkeita.

Uski kasvattaa lyhytkarvaisia mäyräkoiria sekä suomenlapinkoiria ja hänen kennelissään on syntynyt yhteensä 38 pentuetta. Vaikka hän luottaa eläinlääkärien neuvojen vastaisesti ainoastaan puruluihin, Uskin koirien suut ovat pysyneet terveinä.

En todellakaan harjaa koirien hampaita enkä ikinä aio harjata.

Terhi Uski

Kasvattaja suhtautuu koirien suusuihkeisiin ja suuvesiin epäilevästi.

– Siinä koiria inhimillistetään liikaa ja onhan se myös kaupallinen juttu, Uski pohtii.

Huono hygienia pudottaa hampaat suusta

Eläinlääkäri Johanna Ranta Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta muistuttaa, että hampaiden harjaaminen on eläinlääkärien mielestä edelleen paras keino pitää plakki poissa.

– Mikään muu ei korvaa sitä mekaanista puhdistusta. Muut tuotteet ovat vain tukihoitoa harjaamisen rinnalle, Ranta kertoo.

Puruluun pureskelu matkii Rannan mukaan hampaiden harjausta, mutta ei pääse esimerkiksi hampaan väleihin samalla tavalla kuin hammasharja.

Pienet sylikoirarodut ovat erityisen alttiita ientulehduksille.

Terhi Uski

Huonosti hoidettuihin hampaisiin kerääntyvä plakki on vaarallista, koska se aiheuttaa ientulehduksen. Tulehdus voi puolestaan johtaa kiinnityskudostulehdukseen ja lopulta koko hampaan irtoamiseen.

– Toisilla roduilla tulehdus tulee helpommin kuin toisilla. Pienet sylikoirarodut ovat erityisen alttiita ientulehduksille, Ranta huomauttaa.

Rannan mukaan suomalaiset ovat yleensä suhteellisen tunnollisia lemmikkien suuhygienian suhteen.

– Piittaamattomuus on harvoin tahallista. Yleensä se johtuu siitä, ettei omistaja ole tiennyt, että hampaita pitäisi esimerkiksi harjata, Ranta kommentoi.