Nokian Oulun luottamusmies jättifuusiosta: Toivottavasti ei toisteta aiempia virheitä

Oulussa uutinen Nokian suurfuusiosta Alcatel-Lucentin kanssa herättää liudan kysymyksiä. Suuri kysymys on, kuinka paljon päällekkäisyyksiä yritysten toiminnoissa on ja säilyvätkö työpaikat Oulussa.

talous
Työtekijä kulkee Nokian Oulun tehtaan ovista Ruskossa.
Kati Teirikko / Yle

Nokian Oulun tehtaan ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Risto Lehtilahti pohtii syitä Nokian ja Alcatel-Lucentin jättifuusioon.

– Tämä liittyy todennäköisesti erityisesti 5G-verkon kehittämiseen. Oulussa tätä kehitetään voimakkaasti. Syy, miksi Nokia haluaa Alcatelin on, että yritys tekee niin hyviä IP-reitittimiä, Lehtilahti puntaroi.

Fuusiouutinen tuli yllätyksenä työntekijöille, vaikka erilaista spekulointia onkin ollut. Lehtilahti olisi toivonut työrauhaa Ouluun.

– Juuri kun olemme selvinneet Siemens- ja Microsoft-kohinasta, tämä odottaminen alkaa uudestaan. Nyt mietitään, miten yritys muotoutuu uudestaan. Tässä hetken mentiin jo niinsanotusti entisenä Nokiana ja nyt on taas uusi haaste odottamassa. Porukka varmasti jo laskeskelee, että mistä paikkoja vähenee ja mihin niitä lisätään. Tuntuu, että tämä on ollut koko ajan yhtä muutosta, Lehtilahti toteaa.

Karvaita kokemuksia fuusioista

Risto Lehtilahden mukaan esimerkiksi Alcatel-Lucentin tuotannosta ei ole vielä selkeää kuvaa.

– Tuotekehityspuolella on varmaan jonkin verran päällekkäisyyksiä, mutta emme tiedä vielä tarkemmin. Tämä on suurin kysymys meille. Positiivista on, että nimi pysyisi Nokiana ja pääkonttori Suomessa.

Oulussa nokialaisilla on karvaita kokemuksia siitä, mitä tapahtuu kun fuusioiden jälkeen työpaikkoja vähennetään kovalla kädellä.

Porukka varmasti jo laskeskelee, että mistä paikkoja vähenee ja mihin niitä lisätään. Tuntuu, että tämä on ollut koko ajan yhtä muutosta.

Risto Lehtilahti

– Toivottavasti ei toisteta nyt esimerkiksi niitä virheitä, mitä Siemensin kanssa tehtiin. Nyt pitäisi tehdä nopeita päätöksiä esimerkiksi tuoteportfolioissa niin olisi mukava jatkaa siitä kun asia etenee. Tähän on kuitenkin pitkä matka, Lehtilahti sanoo.

Nokia-konkari: Täytyy olla luottavaisin mielin

Yli 40 vuotta Nokialla Oulussa työskennellyt pääluottamusmies Marianne Honkanen pohtii, että tuleva myllerrys on yksi muiden joukossa.

– Meidän täytyy ottaa vastaan se, mitä tulee. Jos alusta lähtien ajattelee, Nokia on mennyt Oulussa kovasti eteenpäin. Tänä päivänä olemme maailmanluokan tehdas. Rajuja irtisanomisia on ollut puhelinpuolella, mikä on ikävää. Nyt täytyy vai uskoa tulevaan ja olla luottavaisin mielin, Honkanen toteaa.

Matkapuhelinverkon tukiasematuotannossa ja kehityksessä työskentelee Oulussa noin 2500 ihmistä.