1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EKP:n ohjauskorko pysyi historiallisen matalana – Draghi: Elvytys tehoaa ja jatkuu aiotusti

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi tiedotustilaisuudessa jättimäisen elvytysohjelman hyvästä alusta.

talous
Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi Frankfurtin pankkiirikongressissa perjantaina 21. marraskuuta 2014.
Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi Frankfurtin pankkiirikongressissa perjantaina 21. marraskuuta 2014.Boris Roessler / EPA

Euroopan keskuspankki on pitänyt ohjauskorkonsa ennallaan 0,05 prosentissa. Päätös oli odotettu.

Iltapäivän tiedotustilaisuudessa EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi, että jättimäinen elvytysohjelma on tehokas ja se toteutetaan aiotusti. Draghi sanoi yllättyneensä puheista, joiden mukaan ohjelma lopetettaisiin kesken kaiken.

Ohjelman on määrä jatkua aina syyskuuhun 2016. EKP ostaa joka kuukausi velkakirjoja 60 miljardilla eurolla.

Ohjelman on tarkoitus pönkittää talouskasvua ja nostaa inflaatio liki EKP:n tavoitetta, hieman alle kahta prosenttia. Tuoreimpien tilastojen mukaan euroalueen inflaatio on vielä alle nollan: hinnat ovat laskeneet 0,1 prosenttia vuositasolla.

Elvytysohjelmalla on osuutensa siinä, että pörssikurssit Euroopassa nousivat keskiviikkona korkeammalle kuin kertaakaan 14 vuoteen.

Esimerkiksi Britanniassa suuryritysten kursseja seuraava FTSE 100 -indeksi nousi ennätyskorkealle, muun muassa lääkeyritys Astra Zenecan menestyksen siivittämänä.

Saksan kymmenvuotista lainaa puolestaan kaupattiin tänään lähes nollakorolla. Myös euro heikkeni 0,7 prosenttia 1,058 dollariin. Euron heikkenemisellä on suotuisa vaikutus vientiin.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi