Nyt se on auki! Lahden kauppatorille pääsi tepastelemaan kahden vuoden tauon jälkeen

Lahden kauppatorin aukeaminen yleisölle oli riemukas hetki. Torin tenhovoiman toivotaan vireyttävän keskustaa entisestään.

Kotimaa
Lahden tori on avattu yleisölle.
Mikko Tuomikoski / Yle

Lahden kauppatoria ympäröivän verkkoaidan taakse alkoi keskiviikkona iltapäivällä kertyä väkeä. Tuoreimmat tiedot kertoivat, että saattaisi olla se päivä, jolloin aita aukaistaan ja torille pääsee kävelemään kahden vuoden tauon jälkeen.

Epäuskoisten joukossa seisoi myös 42 vuoden työrupeaman Lahden kauppatorilla tehnyt Seppo Sintonen, joka vietti samalla viimeistä virallista työpäiväänsä tori-isäntänä.

– Meillä on ollut monenlaista tietoa torin aukaisemisesta. Tuorein taisi olla se, että tori aukeaa vasta huomenna, mutta mistäs sen tietää.

Harva nykyihminen yltää yli 40 vuoden vuoden pituiseen työuraan.

– Olo ei ole mitenkään haike. Eläkkeelle jäämistä on sulateltu jo parin vuoden ajan. Olen luvannut olla uuden tori-isännän apuna vielä jonkin aikaa, että voi vielä rauhassa jäähdytellä, pohtii Sintonen.

Nyt se aukeaa!

Muutama minuutti yli kello 14 jälkeen alkoi tapahtua. Työmiehet alkoivat purkaa verkkoaitaa elementti kerrallaan.

Ensimmäisten joukossa uudistetulle kauppatorille käveli Hannu Kivilä, joka on kirjoittanut Lahti-aiheisia kirjoja ja perehtynyt laajasti Lahden historiaan.

Olo on lapsellisen ylpeä.

Hannu Kivilä

– Olo on lapsellisen ylpeä. Kaupungilla pitää olla kunnon tori, ja Lahti on nyt saanut omansa takaisin kahden vuoden tauon jälkeen.

Ensisilmäyksen jälkeen Kivilä on tyytyväinen näkemäänsä.

– Olen aina pitänyt Lahden kauppatorista ja uskon, että silmä tottuu uuteen toriin rakennelmineen aika nopeasti.

Torilta odotetaan paljon

Toriparkin rakentamisen aikana lahtelaiset saivat paljon mietittävää, sillä keskustaa myllerrettiin ja remontoitiin muutenkin paljon. Tämä sekä poikkeukselliset liikennejärjestelyt saivat aikaan muun muassa sen, että moni kivijalkakauppias lopetti liikkeensä.

Lahdessa laskettiin jopa yli 40 tyhjää kivijalkaliikehuoneistoa pahimpina aikoina.

Olo ei ole mitenkään haike.

Seppo Sintonen

– Olin todella huolissani keskustasta myös siinä mielessä, että viime vuosina keskustan ympärille on rakennettu paljon kauppakeskuksia ja keskusta on hiljentynyt, pohtii Kivilä.

Uuden torin toivotaan tuovan ihmiset takaisin keskustaan samalla, kun kauppatorin kauppiaat ja tietysti Lahden markkinat palaavat oikealle paikalleen.

Lahden kauppatorin vieressä sijaitsevan alatorin työt ovat edelleen kesken.

– Saa nähdä, mitä siihen tulee. Täytyy muistaa, että se oli aikoinaan linja-autoasemana, joten ei siihen välttämättä puistoa tarvitse tehdä, kunhan ei rakenneta umpeen, pohtii Kivilä.

Torin viralliset avajaiset ovat lauantaina 25. huhtikuuta.