Taloyhtiöiden korjausvelka hirvittää – pahiten kärsivät vähävaraiset osakkaat

Taloyhtiöt eivät edelleenkään korjaa eivätkä kunnosta riittävästi. Lykkääminen ajaa yhtiön vääjäämättä kalliisiin pakkoratkaisuihin. Avoimuuden ja suunnitelmallisuuden puolesta puhuu useiden taloyhtiöiden hallituksissa istuva Mika Artesola.

asunto-osakeyhtiöt
Kannelmäessa tehdään kokonaisvaltainen julkisivuremontti. Tummat kohdat seinässä ovat ilmavuotojen kautta eristeisiin siivilöityneitä ilmansaasteita.
Jere Valkonen / Yle

Korjausvelka on kauhistus, jonka kirot tuntee taloyhtiöissä asuvista osakkeenomistajista kipeimmin esimerkiksi vähillä tuloilla kitkutteleva eläkeläinen.

– Kun kiinteistöä ei korjata tehokkaasti ja ennen kaikkea suunnittelmallisesti, saattaa käydä niin, että osakkeenomistaja huomaa yhtäkkiä, ettei hänellä ole enää varaa asua huoneistossaan, toteaa useiden taloyhtiöiden hallituksissa istuva Mika Artesola.

Taloyhtiössä omassa osakkeessaan asuva yksinäinen eläkeläinen on saattanut kitkutella tonnin eläkkeellään, mutta kun vastike kaksin- tai jopa kolminkertaisuu, on tilanne kiperä. Moni on pakkoraossa joutunut myymään rakkaan kotinsa.

– Tällaisia traagisia tapauksia on yllättävän paljon, toteaa Mika Artesola.

Avoimuus on tärkeää

Tilanne on monella tavalla ristiriitainen, sillä pitkään asuneet eläkeläiset vastustavat usein korjaustoimia niiden kalleuden vuoksi. Kielteinen suhtautuminen kuitenkin hidastuttaa välttämättömienkin korjaustöiden tekemistä ja aiheuttaa hintavia hätätöitä rakenteiden ja laitteiden vioituttua vanhuuttaan.

– Avoimuus on tärkeintä. Asialliset suunnitelmat on esitettävä osakkaille ja työt on jaettava pitkälle ajanjaksolle niin, että vastikkeisiin ei tule yhtäkkisiä jyrkkiä muutoksia, opastaa Artesola.

Jossain vaiheessa massiiviset uudistustyöt on kuitenkin tehtävä. Näistä käyvät esimerkiksi linjasaneeraukset ja julkisivuremontit.

– Ja ne ovat väistämättä kalliita. Suosittelisin silloin neuvottelemaan tarpeen vaatiessa pankkien kanssa järjestelyistä, kuten esimerkiksi käänteisestä asuntolainasta. Kaikki mahdollisuudet olisi tutkittava, jotta asuminen omassa tutussa kodissa kävisi päinsä vielä tyyriiden remonttien jälkeenkin, Artesola sanoo.

Hän kehottaa myös yhtiöiden hallituksia kuuntelemaan herkällä korvalla kaikkia talon asukkaita ja esimerkiksi huoltomiehiä. Heiltä saa Artesolan mukaan usein kullanarvoisia vinkkejä talossa havaituista vioista, joihin pikaisesti tarttumalla vältetään turhaa rahanmenoa.