1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Peter Franzén – maalaisheppu Hollywoodissa

Suomalaisten kovasti janoama Hollywood-menestys ottaa taas askeleen kun näyttelijä Peter Franzén nähdään roiston roolissa isossa toimintaelokuvassa The Gunman. Ulkomailla asuva näyttelijä tekee koko ajan töitä myös Suomessa, sekä näyttelijänä että ohjaajana.

Kuva: FutureFilm

Pierre Morelin ohjaus ’The Gunman’ on tähän asti isoin elokuva näyttelijä Peter Franzénin uralla. Hän on ammattisotilas Reiniger, jonka tehtävä on raivata pois päiviltä pääsankari, Oscar-palkitun Sean Pennin esittämä Terrier. Elokuvan muita tähtiä ovat Javier Bardem ja Idris Elba.

Franzén kuvaa rooliaan mielenkiintoiseksi, se antoi mahdollisuuden tutustua turvapalveluja ja puolisotilaallisia tehtäviä suorittavien firmojen maailmaan. Lisäksi isossa tuotannossa oppii myös itse elokuvanteosta, esimerkiksi teknisiä ratkaisuja.

– Rooli on yksi fyysisimpiä, mitä minulla on ollut. Stunttien ja neuvonantajina ja kouluttajina toimineiden entisten SAS-sotilaiden kanssa oli toista kuukautta treeniä joka päivä. Ihan tekniikoita ja stuntmiesten kanssa elokuvallisia vinkkejä siitä, miten tuollaisissa tilanteissa ollaan fyysisesti kameran edessä. Kyllä se näyttää ihan toimivalta ja railakkaalta meiningiltä, siinä onnistuttiin tosi hyvin.

The Gunman oli Franzénille yksi koekuvaus muiden joukossa, silti erilainen. Ranskassa hotellin nurkassa tehty koekuvausvideo miellytti tuottajia, myös päätähti ja tuottaja Sean Penniä, jolla oli vain yksi lisäkysymys – Peter Franzénin pituus. Suomalaisnäyttelijä oli sopivan mittainen Pennille.

Suunnitteilla elokuva Hiski Salomaasta

Vaikka Franzén asuu ja työskentelee ulkomailla, tekee hän edelleen paljon töitä myös Suomessa. Yksi jo kuvattu ja Franzénin itsensä kovasti odottama elokuva, on Mika Kaurismäen ohjaus 'Elämältä kaiken sain'.

– Aivan mahtava kässäri. Sydämellinen ja inhimillinen, sen sanoma on, että ketään ei jätetä. Ihminen on loppuun asti ihminen, oli hän missä kunnossa tahansa, se pitäisi meidän kaikkien muistaa. Suurella sydämellä ja hivenen kieli poskessa sai tehdä pitkästä aikaa, se oli upee repäsy, kuvaa Franzén.

Elokuvan ensi-ilta on elokuussa ja muissa rooleissa nähdään mm. Vesa-Matti Loiri, Armi Toivanen ja Jani Volanen. Tekeillä on myös elokuva Franzénin omasta kirjasta ’Samoilla silmillä’ (2013).

Jo pidempään muhinut työ on yhdessä ohjaaja Markku Pölösen kanssa tehtävä elokuva Hiski Salomaasta. Franzén on jo muutaman vuoden kerännyt materiaalia Salomaasta ja keruu jatkuu edelleen.

– Pyritään tekemään elokuva musiikista, poliittisesta tilanteesta ja suomalaisesta reissaamassa ennenaikaisessa maailmassa. Tämmöinen huumorilla sanottu lause tässä aina lentelee, että Hiski Salomaa keksi bluesin ja rock’n’rollin.

Tämmöinen huumorilla sanottu lause tässä aina lentelee, että Hiski Salomaa keksi bluesin ja rock’n’rollin.

Peter Franzén

Maalaisheput Pölönen ja Franzén

Peter Franzénilla ja Markku Pölösellä on pitkä yhteinen historia. Näyttelijä on nähty monissa Pölösen elokuvissa hyvin erilaisissa rooleissa.

– Markku luotti, että pystyn tekemään 'Kuningasjätkään' hahmon, joka oli fyysisesti aika kaukana minusta, näyttää eriltä kuin minä. Siitä olen kiitollinen, että hän antoi mahdollisuuden olla rohkea ja käyttää näyttelijyyttä ja työkalua myös elokuvan tekemisessä. Ja edelleenkin hän potkii tekemään mahdollisimman erityyppisiä rooleja erilaisissa yhteyksissä. Jostain kumman syystä meillä on samanlaisia ajatuksia elämästäkin. Joku maalaisheppu sisällä koputtelee toisen oveen.

Tarina, joka pitää kertoa

’Tumman veden päällä’ (2010) teki tutuksi kirjailija Peter Franzénin, myöhemmin myös elokuvaohjaaja Franzénin. Kirjan pohjalta on tehty teatterisovituksia ja radiokuunnelmassa Franzén itse luki kirjaansa. Kansallisteatterissa Janne Reinikaisen ohjaamassa versiossa nämä kaikki yhdistyivät ja pääroolissa, Petenä, nähtiin nainen, Oona Kamu.

– Kansallisteatterin esitys oli aika voimallinen kokemus. Se oli erittäin hienosti ja modernisti toteutettu ja siinä liikuttiin monella eri tasolla. Hienot näyttelijät. Ja se oli koskettava.

Vaikka ’Tumman veden päällä’ ja ’Samoilla silmillä’  ovat omaelämäkerrallisia teoksia, kirjoittajana tai ohjaajana Franzén sanoo keskittyvänsä tarinaan. Hän haluaa tehdä toimivia, mielenkiintoisia kokonaisuuksia ja synnyttää tunteita. 

– Ihmiset saisivat itselleen voimakkaan tunteen ja lähtisivät leffateatterista fiiliksellä, että tämä vavahdutti tai tämä nauratti. Itse en katso, että tuo on minun elämäni, vaan että tämä on tarina, joka pitää saada kerrottua.