Toisen totuus voi olla toiselle valhe – "Teatteri voi kyseenalaistaa niitä totuuksia, mitä meillä on maailmassa"

Taide, esimerkiksi teatteri, on hyvä keino tuoda esille yhteiskunnan totuuksia ja valheita. Taide toimii peilinä, jonka avulla voi tarkastella niin itseään kuin ympäröivää maailmaa.

ilmiöt
Kajaanin kaupunginteatterin Vladimir Vysotski - Totuus ja valhe -esityksen esiintyjiä.
Ia Samoil / Kajaanin kaupunginteatteri

Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä Kari Suhonen on viimeisen neljän vuoden ajan ollut tekemisissä asioiden kanssa, jotka voivat näyttäytyä toiselle aivan eri tavalla kuin toiselle. Suhonen on nimittäin yksi esiintyjistä musiikkiteatteriesityksessä "Vladimir Vysotski – Totuus ja valhe", jossa läpikäyvänä teemana ovat esityksen nimen mukaisesti totuus ja valhe.

Vysotski oli neuvostoliittolainen yhteiskuntakriittinen runoilija, näyttelijä ja lauluntekijä, joka joutui neuvostojärjestelmän aikana kirjoittamaan tekstinsä siten, etteivät ne suoraan kritisoineet vallalla olevaa järjestelmää.

– Kuitenkin tekstit oli kirjoitettu siten, että kaikki ymmärsivät, mistä on kyse. Vysotski asettui nimenomaan pienen ihmisen puolelle. Neuvostoliitossa järjestelmä oli virallinen totuus, mutta yksittäisen pienen ihmisen totuus oli hyvin vahvassa ristiriidassa tämän järjestelmän totuuden kanssa. Sitä järjestelmän totuutta, jos sitä katsoo pienen ihmisen näkökulmasta, voi kutsua täysin oikeutetusti valheeksi, Suhonen mainitsee.

Suhonen näkee, että teatteri on erilainen keino tuoda yhteiskunnan totuuksia ja valheita esille. Siinä missä esimerkiksi media tuo enemmän informatiivisen totuuden esiin, teatteri voi tuoda sen ajatusten kautta.

– Teatteri koukkaa ikään kuin katsojan, kuulijan, kokijan kautta, pistää ihmisen miettimään asioita, että onko todellakin näin? Teatteri taiteen muotona, ja taide ylipäänsä, voi myös kyseenalaistaa niitä totuuksia, mitä meillä on maailmassa. Meillähän on valtava määrä totuuksia, ja yhden totuus ei ole toiselle totta. Esimerkiksi talouden totuus on toisenlainen kuin humanismin totuus. Ne ovat kaikki yhtälailla totta ja yhtälailla valhetta, luotuja illuusioita asioista. Totuus on illuusio totuudesta, se ei ole absoluuttinen totuus.

Mikä on valhe?

Toisen totuus voi olla toiselle valhe, sillä eri järjestelmien ja ihmisen totuudet voivat olla erilaiset.

Jos sinä ajattelet eri tavalla kuin minä ajattelen, silloin meillä on vain kaksi rinnakkaista todellisuutta olemassa.

Kari Suhonen

– Otetaan vaikkapa talousjärjestelmän totuus. Se pelaa omalla laillaan, siellä on omat systeemit ja lainalaisuudet, jotka ovat totta sille järjestelmälle. Mutta sitten kun aletaan katsomaan, miten se on totta yksittäiselle ihmiselle, onko sillä kosketuspintaa sen ihmisen kanssa, silloin se ei välttämättä ole totta. Tietenkin voimme myös semanttisesti pyöritellä sanoja, ovatko totuus ja valhe toisensa vastakohtia? Jos me hyväksymme tämän, silloin voimme sanoa, että toisen totuus on toisen valhe.

Suhonen on pohtinut etenkin kysymystä mikä on valhe.

– Jos minä tiedän, että rahapussissani on 20 euroa rahaa ja sinä kysyt minulta, onko minulla rahapussissa rahaa. Vastaan että ei ole, silloin minä valehtelen. Mutta kuinka ajattelen, mihin uskon, silloin en pysty sanomaan, että se kuinka sinä jostain asiasta ajattelet olisi valhe. Jos sinä ajattelet eri tavalla kuin minä ajattelen, silloin meillä on vain kaksi rinnakkaista todellisuutta olemassa. On sinun totuutesi ja minun totuuteni. En voi puhua valheesta, jos sinä ajattelet eri tavalla kuin minä.

Uusia ajatuksia totuudesta ja valheesta

Vladimir Vysotski – Totuus ja valhe -esitys sai ensi-iltansa vuonna 2011 Kajaanin Runoviikolla. Kari Suhoselle esitys on herättänyt ajatuksia totuudesta ja valheesta, ja etenkin nyt laulut ovat herättäneet hänessä uusia ajatuksia.

Teatteri taiteen muotona, ja taide ylipäänsä, voi myös kyseenalaistaan niitä totuuksia, mitä meillä on maailmassa.

Kari Suhonen

– Edellisestä esityspäivästä on lähes vuosi aikaa, enkä ole aktiivisesti niitä lauluja laulanut. Mutta nyt jokin aika sitten aloin muistelemaan ja käymään läpi niitä. Monet lauluista ovat avautuneet ihan uudella tavalla. Minä olen muuttunut tässä matkan varrella, minulle on tullut uusia ajatuksia ja kokemuksia. Ja kun peilaan niitä jonkun laulun kautta, niin se laulu kertoo jotain aivan muuta, mitä se aikaisemmin kertoi. Se on uskomattoman hieno havainto. Muistutus itselle, että älä Kari lyö asioita sillä tavalla lukkoon, ettet voi muuttaa niitä, koska elämä joka tapauksessa muuttaa niitä.

Suhonen, Tatu Mannberg, Kari Räty, Pentti Tolvanen ja Minna Tuhkala nousevat esityksen tiimoilta viimeisen kerran näyttämölle sunnuntaina 19. huhtikuuta.