Ville Haapasalon luottokuvaaja: "Venäjälle houkuttelevat venäläiset ihmiset"

Juha Metson valokuvanäyttely on satojen Venäjän reissujen satoa.

Kotimaa
valokuvataiteilija Juha Metso
Kare Lehtonen/Yle

Lemin näyttelytilaksi kunnostettu vanha pappila avattiin tänään Juha Metson valokuvanäyttelyllä.

Näyttelyn nimi on Ville Haapasalo - Venäjä lähellä. Näyttelyn pohjana ovat Kauko Röyhkän kirjoittamien ja Juha Metson kuvaamien Ville Haapasalon Venäjän seikkailuista kertovien kirjojen kuvat.

Kuvia on kuitenkin monilta muiltakin Juha Metson Venäjän reissuilta 15 vuoden ajalta.

– Olen reissannut Venäjällä useita satoja kertoa, Metso kertoo.

Metson ensimmäiset vaikutelmat Venäjältä tulivat jo 1970-luvulta vanhempien kanssa tehdyltä reissulta. Itään kuvaamaan vetävät yhä uudelleen ihmiset, joihin syntyy helposti kontakti.

– Minussa on itsessäkin varmaan slaavilaista verta. Venäläinen ihminen käyttäytyy kameran edessä äärettömän hienosti ja rakastaa kuvaamista. Sen takia olen mieltynyt menemään sinne kuvaamaan yhä uudestaan, Metso sanoo.

Itä tarjoaa Metsolle sopivia mielenmaisemia.

– Mä olen tunnetilafriikki. Etsin muista ihmisistä pieniä vivahteita, pieniä ilmeitä, iloa, surua ja nautin pienestä tahattomasta komiikasta. Se on se voimavara, miksi siellä tulee liikuttua.

Tunnekirjoa, tapahtumia ja kontrasteja Venäjällä riittää jo senkin vuoksi, että maa on niin suuri.

– Pitää muistaa mittasuhteet. Venäjä on paljon muutakin kuin Pietari ja Moskova. Kuvaan ihmisiä katuojasta presidenttiin.

Lemille hieno näyttelytila, mutta kallis

Metson näyttely on ensimmäinen vanhassa kunnostetussa pappilassa. Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen on tyytyväinen, vaikka budjetti kunnostuksessa ylittyikin reilusti.

– Lopputulokseen olen tyytyväinen, mutta se, että kustannukset merkittävästi ylittyivät ei tietysti niin ilahduta.

Pappilan kunnostuksen alkuperäinen kustannusarvio oli yli 600 000 euroa. Lopulliset kustannukset olivat kuitenkin yli miljoona euroa.