Valtionhallinnon verkkohäiriöiden syyllinen vialliset osat – viat korjattu

Tietoliikenneongelmat ovat kiusanneet tänään verohallintoa, oikeuslaitosta, poliisia, Kelaa ja Espoon kaupunkia.

Kotimaa
Tietokonesali.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtion viranomaisten verkkosivuihin keskiviikkona vaikuttanut häiriö johtui konesalin viallisista osista, kertoo tietotekniikkayhtiö Fujitsu.

Fujitsun mukaan verkkoviat on valtaosin korjattu, ja nettisivut ja sähköiset palvelut toimivat jälleen normaalisti.

Tietoliikenneongelmat ovat kiusanneet tänään verohallintoa, oikeuslaitosta, poliisia, Kelaa ja Espoon kaupunkia.

Verohallinto ilmoitti vero.fi-sivujensa ja sähköisten asiointipalveluidensa kaatuneen aamupäivällä.

Lisäksi poliisin sähköiset asiointipalvelut olivat poissa käytöstä teknisten häiriöiden vuoksi. Ongelmia on ollut myös Kelan sähköisten palveluiden sisäänkirjautumisessa ja oikeuslaitoksen nettisivuilla. Lisäksi Espoon kaupungin kaikki tietoliikenne katkesi aamulla.

Fujitsun palvelinsalissa aamupäivällä kello 10 aikoihin havaittu laajamittainen tietoliikenteen häiriö saatiin paikallistettua puolen päivän jälkeen.

Yhtiön mukaan häiriön syyksi varmistui tekninen vika konesalissa rakenteilla olevassa uudessa palvelinympäristössä.

Osa uusista komponenteista oli viallisia ja niiden aiheuttama ylimääräinen verkkoliikenne ylikuormitti konesalin runkoverkon. Vian tarkempi tekninen selvitys jatkuu, kertoo Fujitsu tiedotteessaan.

Muutokset aina riskitilanne tietoliikenteelle

Onko valtionhallinnon tietoliikenne liian haavoittuvaista, jos yhdessä konesalissa oleva vika kaataa näin monen viranomaisten verkkosivut ja palvelut?

Palveluita voidaan varmentaa tiettyyn pisteeseen asti, mutta sata prosenttista toimivuutta ei voida taata, kertoo Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Antti Kiuru.

– Jos menee bitti poikittain, niin se pysyy hetken poikittain. Pääpaino varautumisen jälkeen on toipumissuunnitelmassa ja sen harjoittelussa. Välillä palveluiden kahdentaminenkaan eli liikenteen ajaminen toisesta konesalista ei välttämättä toimi, vaikka sitä on harjoiteltu.

Kiuru pitää näin laajaa vikaa viranomaisten sivuilla ja palveluissa poikkeustapauksena. Laitteiden ja ohjelmien päivitys on pakko tehdä säännöllisesti, vaikka se on aina riskitilanne tietoliikenteelle.

– Aina kun tehdään uutta tai vaihdetaan vanhaa, niin ne ovat tilanteita, joissa tällainen epätodennäköinen tapahtuma aineellistuu. Aina kun muutoksia tehdään, niin häiriön mahdollisuus on suurempi, toteaa Kiuru.