1. yle.fi
  2. Uutiset

Jos klikki olisi ääni, he olisivat Keski-Suomen kansanedustajat

Yle haastatteli Vaaligalleriaan kaikki eduskuntavaaliehdokkaat, jotka vain tulivat paikalle. Jos videoiden katsomiskerrat olisivat ääniä, vain yksi Keski-Suomen edellisen kauden kansanedustajista olisi tullut valituksi.

Yle Vaaligalleria
Eduskunta.
Yle

Vaalit on käyty ja kansanedustajat valittu, nyt voi jossitella ja leikkiä. Entä jos Ylen Vaaligallerian katsomiskerrat olisivatkin ääniä, ketkä olisivat Keski-Suomen kansanedustajat?

Ylivoimainen ääniharava on Muutos 2011 -puolueen Mikko Merikivi, äänimäärä lähes 150 000.

Mikko Merikivi.
Mikko Merikivi, Muutos 2011.

Merikivi vetää perässään myös toisen Muutos 2011:n ehdokkaan, Ville Vainionpään. Vainionpää saa D'Hondtin menetelmässä (siirryt toiseen palveluun) noin 3000 äänellä vertailuluvun noin 75 000. Jos ehdokkaita olisi ollut enemmän, Merikiven äänivyöry olisi riittänyt viemään läpi neljä puolueen ehdokasta, vaikka ne kaksi muuta eivät olisi saaneet yhtään ääntä.

Ville Vainionpää
Ville Vainionpää, Muutos 2011

Ainoa istuva jatkava kansanedustaja löytyy Vaaligallerian äänestyksessä sijalta kolme. Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen henkilökohtainen saalis on noin 20 000 ääntä, ja hän saa vertailuluvukseen puolueensa noin 40 000 ääntä.

Teuvo Hakkarainen, Perussuomalaiset.
Teuvo Hakkarainen, Perussuomalaiset

Piraattipuolueen ehdokkaiden kesken verraten tasaisesti jakautuneita ääniä sai eniten Tommi Brander. Hänen henkilökohtainen äänimääränsä oli runsaat 5000, ja vertailulukuna puolueen yhteiset runsaat 26 000.

Tommi Brander, Piraattipuolue.
Tommi Brander, Piraattipuolue.

Viidentenä edustajana Keski-Suomesta olisi koko maan nuorimpiin kuuluva ehdokas, Keskustan 18-vuotias Samuli Mattila. Henkilökohtaisia ääniä Mattila keräsi noin 5200, ja vertailuluvukseen Keskustan äänimäärän noin 23 350.

Samuli Mattila, Keskusta.
Samuli Mattila, Keskusta

Kuudenneksi kiri Kokoomuksen Caius Forsberg, noin 3750 henkilökohtaista ääntä, vertailuluku noin 22 000.

Caius Forsberg, Kokoomus.
Caius Forsberg, Kokoomus

Vihreistä eduskuntaan nousisi yrittäjä Margo Saxberg vajaalla 7000 äänellä ja vertailuluvulla noin 21 000.

Margo Saxberg, Vihreät.
Margo Saxberg, Vihreät.

Vasemmistoliiton läpimenijä olisi Paul Abbey, henkilökohtaiset äänet noin 8600, vertailuluku noin 19 750.

Paul Abbey, Vasemmistoliitto.
Paul Abbey, Vasemmistoliitto.

Teuvo Hakkaraisen merkittävä henkilökohtainen äänimäärä vetäisi läpi myös toisen perussuomalaisen, entisen demarin Kauko Isomäen. Omia ääniä Isomäellä on noin 3000, ja vertailuluku noin 19 400.

Kauko Isomäki, Perussuomalaiset.
Kauko Isomäki, Perussuomalaiset.

Viimeinen läpimenijä olisi joukon ainoa nainen, SDP:n Jasmine Saloranta. Demareiden vaisun tuloksen ykkönen keräsi noin 1850 henkilökohtaista ääntä ja vertailuluvun noin 15 000.

Jasmine Saloranta, SDP.
Jasminen Saloranta, SDP.
Lue seuraavaksi