Nenäliinoja, makkaraa, puuntaimia ja tiskiharjoja postiluukussa – ehdokkaiden taisto viimeisistä äänistä käynnissä

Tänä vaalikeväänä kolmen viimeisen kampanjapäivän aikana taistellaan liikkuvien äänestäjien huomiosta.

Eduskuntavaalit 2015
tiskiharja postiluukku
Juho Liukkonen / Yle

Minitraktori kiertää vimmatusti ympäri Mikkelin toria kyydissään ohikulkeville moikkaileva eduskuntavaaliehdokas. Postiluukussa puolestaan törröttää tiskiharja ja kadulla ehdokkaat tykyttävät nimellä ja numerolla varustettuja nenäliinoja, ruusuja, puuntaimia, porkkanoita ja vaikka mitä muuta, lista on loputon.

On selvää, että eduskuntavaalikampanjoiden loppukiri on alkanut. Panos on kova, sillä vaikka ennakkoäänet on annettu, vaalissa on antamatta toinen puolikas äänistä. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen uudessa vaalipiirissä 377 497 äänioikeutetusta 32,3 prosenttia on antanut äänensä. Lopuista käydään kova kisa.

– Nyt on varmasti se vaihe, jossa laitetaan viimeinen rallivaihde silmään ja koitetaan kampanjoida vimmatusti kaikilla eri forumeilla, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Ville Pitkänen.

Kampanjan viimeisinä päivinä pyritään saamaan puolelleen esimerkiksi niin kutsuttuja liikkuvia äänestäjiä, joita näiden vaalien alla on arvioitu olevan tavallista enemmän. Hokkuspokkustemppuja ei kuitenkaan viimeisiksi päiviksi ole.

– Sosiaalista mediaa pyritään hyödyntämään ja siellä pyritään näkymään. Kuitenkin luulen, että kun vaalipäivää kohti kuljetaan, niin kyllä se edelleen se perinteinen jalkatyö on se keskeinen tapa, jolla viimeisiä ääniä yritetään kerätä. Viimeisenä viikonloppuna se varmaan huipentuu, että ehdokkaat jalkautuvat äänestäjien pariin ja pyrkviät tekemään viime hetken työtä, Pitkänen sanoo.

Tiukassa vaalikamppailussa on yksi asia, mitä puolueet eivät viime metreillä toivo tapahtuvan.

- Puolueen näkökulmasta on erittäin epäsuotavaa, että ihan vaalien loppumetreillä tulisi joku yllättävä kielteinen julkisuusmylläkkä, jonka ympärillä loppumetrit käytäisiin, Pitkänen pohtii.