1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Trendi: liikehuoneistot halutaan muuttaa asunnoiksi

Helsingin kantakaupunkiin on jouduttu määräämään rakennuskielto, joka estää toimitilojen muuttamisen asunnoiksi ilman tapauskohtaista harkintaa. Syynä on halu säilyttää kaupunkielämän monimuotoisuus.

Kuva: Yle

Vielä 1970-luvulla Helsingin keskustassa puhuttiin piilokonttoristumisesta, mutta nyt trendi on päinvastainen.

Toimitiloja halutaan muuttaa asunnoiksi, koska varsinkaan pienille liikehuoneistoille ei ole enää juuri kysyntää. Asumisesta saatava tuotto on suurempi.

Kehitys on johtamassa tällä hetkellä kantakaupunkia puhtaasti asuinalueeksi.

Olavi Weltheim

– Kehitys on johtamassa tällä hetkellä kantakaupunkia puhtaasti asuinalueeksi. Muutos maankäytössä yksityisellä puolella pyrkii aina kääntymään siihen suuntaan, josta saa parhaan tuoton, pohtii asemakaavapäällikkö Olavi Weltheim Helsingin kaupungilta.

Jotta kaupunkielämä säilyisi riittävän monimuotoisena, kantakaupungissa on viime vuoden tammikuusta asti ollut voimassa rakennuskielto.

Se tarkoittaa, että kun aiemmin muutoksen liikehuoneistosta asunnoksi saattoi tehdä helposti pelkästään hakemalla rakennusluvan, nyt muutos vaatii käyttötarkoituksen muutoksen ja tapauskohtaisen harkinnan.

Suora sisäänkäynti kadulta: ei lupaa

Rakennuskiellosta huolimatta liikehuoneistoja edelleen muutetaan asunnoiksi jonkin verran. Toimitiloihin rakennettiin viime vuonna koko Helsingissä reilut 400 asuntoa, eli näin syntyi kaupungin noin joka kymmenes uusi asunto.

Asemakaavapäällikkö Weltheimin mukaan käyttötarkoituksen muutosten myöntämisissä ollaan erityisen tiukkoja sellaisissa keskustan liikehuoneistoissa, joihin on käynti suoraan kadulta.

– Kadunvarsi-liiketilojen suhteen olemme olleet aika ehdottomia. Poikkeuksia on voitu tehdä pihan puolen tai hiljaisten katujen varrella olevien vanhojen toimistohuoneistojen kohdalla, joissa sisäänkäynti on porraskäytävän kautta, Welthaim kuvailee.

Valvonta heikkoa

Rakennuskieltoa koetetaan kiertää jonkin verran. Keinona saattaa olla esimerkiksi, että jos huoneisto koostuu vaikkapa osin sekä liike- että asuintilasta, huoneiston ainoa keittiö rakennetaankin liiketilan puolelle ja asumista "levitetään" siten koko tilaan.

– Mikään ei ole niin nerokas kuin ihminen, kun haetaan taloudellista hyötyä. Tottakai kieltoa pyritään kiertämään. Valvonta kuuluu rakennysvalvontavirastolle. He eivät tee säännönmukaista tsekkausta, mutta jos heidän tietoonsa tulee asioita, niin toki he voivat toimia, kertoo Olavi Weltheim.

Pienten liiketilojen kysyntää on asunnonvälittäjien mukaan heikentänyt muun muassa myymälöiden siirtyminen suuriin kauppakeskuksiin.