Hyppää sisältöön

Nuoret löivät nuorisovaalit taas läskiksi: hihittelylinjalla läpi melkein joka vaalipiirissä

Nuorisovaaleissa löytyi sellaisia yllättäviä nuorten suosikkeja kuin kristillisten Björn Cederberg, itsenäisyyspuolueen Antti Partala ja vasemmiston Leila Mäkinen.

Jos nuoret saisivat päättää, kourallinen kansanedustajanpaikkoja ratkeaisi jo kuukautta ennen vaaleja, kun ehdokasnumerot julkaistaan. Näin voi päätellä Allianssin tänään julkaisemista nuorisovaalien tuloksista.

Äänestysnumero 69 nimittäin on nimittäin ehdokkaalle täysin ylivertainen valtti nuorisovaaleissa. Tämänkertaisissa nuorisovaaleissa maagisella numerolla olisi päässyt läpi kaikissa vaalipiireissä Lappia lukuun ottamatta.

Lapissakin erilaisen vaalituloksen selittää osaltaan se, että suuri osa huumorimielellä liikkuvista äänestäjistä näyttää antaneen äänensä Ylen vaaligalleriavideossa pelleilleelle piraattien Hansi Harjunharjalle.

Sen sijaan Savo-Karjalassa (kristillisten Björn Cederberg), Vaasassa (perussuomalaisten Reijo Hongisto), Pirkanmaalla (itsenäisyyspuolueen Antti Partala) ja Varsinais-Suomessa (keskustan Kenneth Sundberg) kuusysillä mentiin voittoon.

Kyllähän varsinaisissakin vaaleissa Aku Ankat, kirkkoveneet ja 69 saavat paljon ääniä.

Kirsi Uusitalo

Hämeessä 69 jäi ainoastaan Päivi Räsäsen, Kaakkois-Suomessa Marko "Fobba" Forssin, Satakunnassa Mikael Ropon ja Oulussa Juha Sipilän taakse.

Kaiken kaikkiaan ehdokasnumerolla 69 onnistuttiin haravoimaan peräti 5,1 prosenttia kaikista nuorisovaalien äänistä.

Entä jos äänestysikärajaa laskettaisiin?

Nuorisovaalit järjestäneessä nuorisotyöjärjestö Allianssissa kiusallinen ilmiö tunnetaan vanhastaan. Osallisuusasiantuntija Kirsi Uusitalo ei silti halua soimata nuoria vaalien lyömisestä leikiksi.

– Kyllähän varsinaisissakin vaaleissa Aku Ankat, kirkkoveneet ja 69 saavat paljon ääniä. Tietysti toivomme, että nuoret voisivat punnita eroja eri ehdokkaiden välillä mieluummin nuorten vaalikoneen avulla kuin numeron perusteella, hän sanoo.

Uusitalo ei myöskään usko, että kuusysistä tulisi vaaleissa todellista valttikorttia, jos äänestysikärajaa laskettaisiin. Hän kuitenkin myöntää, että myös nuorisovaaleihin osallistuneilta kouluilta on tullut turhautunutta palautetta ilmiöstä. Osa haluaisi jopa poistaa numeron nuorisovaaleista.

– Emme voi missään nimessä tehdä niin. Se on yksi äänestysnumero muiden joukossa, Uusitalo päättää.

Allianssin nuorisovaaleissa äänesti kaikkiaan lähes 60 000 nuorta. Suurin osa äänestäjistä oli 13–17-vuotiaita, mutta nuorempiakin oli joukossa, sillä jokainen koulu saa itse päättää, mitkä luokat osallistuvat vaaleihin.

.
.