Hyppää sisältöön

Pienpuolueet hyökkäävät erityisesti EU-kritiikillä

Pienpuolueet haastavat Lapin valtapuolueet erityisesti EU-kritiikillä. Poikkeus tästä on piraattipuolue, joka pitää EU:ta jopa tarpeellisena. Nato-jäsenyyden vastustus nousee esiin erityisesti äärivasemmistossa. Itsenäisyyspuolue puolestaan ajaa Lappiin itsehallintoa. Muutos 2011 on ainoa, joka nostaa esiin maahanmuuttokritiikin.

Suomen kommunistinen puolue haastaa Lapin valtapuolueet vastustamalla Suomen Nato-jäsenyyttä ja isoja sotealueita.

– Nato on aktivoitunut erityisesti Lapissa. Esimerkiksi Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisilla alueilla on touko-kesäkuun vaihteessa NATON mukaan sen tämän vuoden isoin ilmasotaharjoitus. Toinen asia on valtavan isot sotealueet Lapissa, jossa on pitkät matkat hankaluutena ja palveluita vähennetään. Isot puolueet näyttävät haluavan tätä edelleenkin ja me vastustamme sitä, sanoo piirisihteeri ja ehdokas Tapio Siirilä.

– Naton agressiivinen politiikka pitää yllä jännitystä ja on pelättävissä, että vahingossakin jossain leimahtaa joku iso konflikti, joka koskee Suomea ja suomalaisia. Suomen poikia ja miehiä on jo ollut Naton harrastuksissa Afganistanissa ja muualla. Jos nyt Suomeen ei hyökätä, niin sitten suomalaisia joutuu kuitenkin Naton joukkojen mukana taisteluihin ja siellä tulee haavoittuneita ja kuolleita, Siirilä jatkaa.

SKP:n soteratkaisu olisi Ruotsin tapainen maakuntamalli, jossa päättäjät valittaisiin vaaleilla. Palvelut rahoittaisiin maakunnallisella verolla.

– Ja verotus ei saa olla kunnallisveron tyyppinen tasavero vaan progressiivinen ja myös pääomatuloja pitää verottaa, Siirilä linjaa.

KTP muistuttaa Neuvostoliiton kaupasta

Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta haluaisi, että Suomi eroaa EU:sta, eurosta ja Natosta. Lapin piirin puheenjohtaja Heikki Suomalaisen mielestä Suomi on jo vaivihkaa liitetty Natoon.

Suomalainen kritisoi ankarasti Lapissa järjestettyjä sotaharjoituksia ja Venäjä-pakotteita, jotka hänen mielestään estävät suomalaisten pääsyn Kuolan ja jäämeren alueille luonnonvarojen hyödyntämisestä syntyviin töihin.

– Kyllä se näin on kuulunut sieltä käsin, hän sanoo.

Jos KTP olisi vallassa, suhteet Venäjään olisivat Suomalaisen mukaan nykyistä ystävällisemmät. Suomalainen muistuttaa Neuvostoliiton kaupan suuruusluokasta.

– Neuvostoliiton kanssa tehty 16 miljardin vuotuinen kauppa on pudonnut aivan murto-osaan. Nykyään Saksan kanssa tehtävä neljän miljardin kauppa on suurinta kauppavaihtoa, hän sanoo.

Itsenäisyyspuolue ajaa Lapin itsehallintoa

Myös itsenäisyyspuolue ajaa Suomen eroa EU:sta ja eurosta. Lapin piirin puheenjohtajan Roland Bergin mielestä Lappiin pitäisi saada itsehallinto.

Roland Bergin mukaan muun muassa luonnonvarat tulisi verottaa Lappiin. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

– Sitä voi ajatella Ahvenanmaan tyyliin, mutta Lapin omilla voimilla ja eväillä. Mutta se ei tapahdu ennen lähdemme EU:sta ja eurosta pois. Meidän pitää saada oma raha ja keskuspankki, jotta pystymme nämä asiat tekemään. Muuten me olemme tässä kolossa, missä olemme tänä päivänä.

– Lappi on kolmasosa koko Suomea. Se on rikas alue. Luonnonvarat, pääomatulot ja palkat tulisi verottaa Lappiin, Berg sanoo.

Muutos kaipaa esimerkiksi sananvapautta

Muutos 2011:n ehdokas Marko Heikkuri korostaa sitä, että muutoksella ei ole puoluekuria.

– Muutos on siinä mielessä erilainen kuin valtapuolueet, että meillä ei ole puoluekuria. Meillä on vain kolme yhteistä teemaa, jotka ovat sananvapaus, suomalaisten etu ja suora demokratia. Muuten ehdokas ajaa sitä, mikä on itsellä lähellä sydäntä.

– Omasta mielestäni Lappia vahingoittaa tosi paljon polttoaineen hinta eli polttoaineen veroa pitäisi laskea. Mielestäni se vaikuttaisi positiivisesti koko Lappiin.

Myös Heikkurin puheissa nousee esiin EU-jäsenyys. Hänen mielestään se pitäisi ratkaista sitovalla kansanäänestyksellä. Suoralla demokratialla voitaisiin Heikkurin mielestä päättää myös kuntaliitoksista.

Muutos on maahanmuuttokriittinen puolue. Heikkurin mielestä Lapissakin tarvittaisiin laajempaa sananvapautta.

– Sananvapautta sorretaan niin, että pelätään suvaitsemattomaksi leimaamista, hän sanoo.

Piraatit uudistaisivat vaalitavan ja puoluetuen

Myös piraattipuolue nostaa esiin puoluekurin merkityksen. Ehdokas Hansi Harjunharjan mielestä lappilaisten ääni ei kuulu eduskunnassa puoluekurin vuoksi.

Hansi Harjunharjan mielestä puoluekurin vuoksi lappilaisten ääni ei kuulu. Kuva: Yle

– Eduskuntaryhmillä on puoluekuri ja näiden ryhmien puheenjohtajat ja hallitus ovat suurilta alueilta etelästä. Piraattien tärkein arvo on vapaus ilmaista itseään ja mielipidettään. Tässä näkisin mahdollisuuden piraateille antaa sekä Lapille että muille syrjäseuduille enemmän ääntä eduskunnassa.

Pienpuolueista piraatit suhtautuvat Euroopan Unioniin myönteisimmin. Heidän mielestä EU:ta tarvitaan ja sen tehtävä on huolehtia esimerkiksi siitä, että yritykset noudattavat tietosuojaa, yksityisyyttä, sananvapautta, työntekijöiden oikeuksia ja muita perusoikeuksia.

Piraatit vetavat äänestäjiin myös edustuksellisen demokratian uudistamisideoilla.

– Siirtoäänivaalitapa toteutettaisiin niin, että äänestyskopissa listataan yhden ehdokkaan sijaan ykkös- kakkos- ja kolmosehdokas. Ääni menisi lopulta sille ehdokkaalle, joka menee läpi. Puoluetuen määrän ratkaisisi äänimäärä eikä se, montako edustajaa puolue saa läpi.

Piraatit kannattavat myös kannabiksen laillistamista.

– Vähemmän poliiseja ja lisää pilveä, Harjunharja sanoo.

.
.