Brax Niinistön puheen valtaoikeusosuudesta: "Mieltä lämmitti"

Vihreiden kansanedustaja Tuija Brax toimi oikeusministerinä silloin, kun presidentin valtaoikeuksia päätettiin kaventaa.

Kotimaa
Tuija Brax
Tuija BraxYle

Kansanedustaja Tuija Brax (vihr.) sanoo olevansa mielissään siitä, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitteli vaalikauden päätöspuheessaan kautensa alussa voimaan tulleita valtaoikeuksien muutoksia.

– Kyllä mieltä lämmitti, että presidentti niin selväsanaisesti sanoi, että hän on tyytyväinen siihen muutokseen, jonka aikoinaan esittelin, vaalikauden päättäjäisistä tavoitettu Brax sanoi.

Brax toimi aiemmin oikeusministerinä ja esitteli eduskunnalle vuonna 2012 voimaan tulleen perustuslain muutoksen, jolla presidentin valtaoikeuksia kavennettiin.

Niinistö sanoi vaalikauden päättäjäisissä pitämässään puheessa pitävänsä suurena saavutuksena sitä, että hänen virkakautensa alussa tuli voimaan perustuslain muutos, jossa säädettiin, että eduskunnan kanta ratkaisee, mikäli presidentti ja hallitus ovat erimielisiä.

– Tällä kaikella haluan suoraan sanoa, että olen kokenut toimivani tavallaan epämuodollisen parlamentaarisen katteen alla ja saavani siitä tukea ja voimaa, Niinistö sanoi puheessaan.

Braxin mielestä Niinistön puhetta ei voi tulkita siten, että presidentti katsoisi olevansa itsenäinen suhteessa hallitukseen, jos vain nojautuu eduskuntaan.

– Ei, kyllä ulkopolitiikkaa johdetaan yhteistoiminnassa, Brax sanoi.

Niinistön aloittaessa presidenttikautensa vuonna 2012 presidentin valtaoikeuksia kavennettiin. Uudistuksen mukaan eduskunta ratkaisee hallituksen ja presidentin mahdolliset kiistatilanteet.