Teatteri Vanha Juko avautui uudistuneena

Teatteri Vanha Juko uudet tilat henkivät 1920-lukua. Mittavassa remontissa on säilytetty vanha jugend-tyyli. Tila on vaihtunut – lisäksi lahtelaisessa ammattiteatterissa tulee muuttumaan tekijäjoukko ja taiteellinen tyyli.

teatteritaide
Teatteri Vanhan Jukon uudet, remontoidut tilat Lahdessa.
Yle / Kirsti Pohjaväre

- Tämä tila on meille lottovoitto, hehkuttaa Teatteri Vanhan Jukon hallintojohtaja Jaska Teuri.

Uusi teatteritila Lahden Rautatienkadun 1920-luvun kiinteistössä on vapaalle ammattiteatterille unelmien täyttymys. Kiinteistön omistaja Pirkka Invest Oy on sijoittanut mittavan panostuksen jugend-tyylisen tilan talotekniseen remonttiin. Kaikki on uusittu lattiasta kattoon ja ilmanvaihtoon, mutta alkuperäistä ilmettä ja tyyliä kunnioittaen.

– Tämä on rakennuksen omistajalta vuoden kulttuuriteko, kehuu Teuri.

Remontista tuli laajempi kuin arvattiinkaan, kun lahoja rakenteita alkoi paljastua. Samalla lattiapurujen välistä löytyi aarteita.

– Siellä oli muun muassa alkuperäinen ruokalista, jossa sillivoileipä maksoi 300 markkaa. Lisäksi löytyi 1950-luvun sanomalehtiä, kuvailee Teuri.

Väliaikatarjoilut naapurista

1926 rakennettu tila suunniteltiin alun perin teatteriksi, jonka toiseen kerrokseen piti tulla ravintola.

Tämä on rakennuksen omistajalta vuoden kulttuuriteko.

Jaska Teuri

Nyt kehä umpeutuu, kun tila tulee alkuperäiseen käyttöön. Ravintolatoimintaa toteutetaan kuitenkin yhteistyönsä Taivaanrannan kanssa.

– Meille tulee aulatiloihin vain limubaari. Varsinaisesta väliaikatarjoilusta vastaa 20 metrin päässä sijaitseva ravintola Taivaanranta. Heidän kanssaan on suunnitteilla myös ravintolaillallisia, kertoo Teuri.

Vuosien varrella salissa on toiminut muun muassa elokuvateatteri. Seinien vihreä ja tiilenpunainen väri sekä 1920-luvun lamput ovat tallella. Uutta on teatterin vastuulla oleva teatteritekniikka. Salista on tehty joka suuntaan muuntuva, jossa kiinteää teatterivarustusta ovat vain valokehikon tolpat.

– Pystymme kääntämään katsomon melkein mihin suuntaan tahansa. Se antaa vanhaan tilaan verrattuna aika paljon enemmän mahdollisuuksia, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

Uuden tilan myötä teatterille uusi linja

Vuonna 1926 rakennetun tilojen remontti on loppusuoralla. Tila otetaan on otettu käyttöön tällä viikolla Juoksuhaudantie-vierailunäytelmällä ja viikonlloppuna tilan täyttää Lahen stand up -festarit.

Yksi ohjelmistollinen linja on viety loppuun vanhassa tilassa. Uuden tilan myötä uudistetaan paljon teatterin sisäisiä asioita.

Jussi Sorjanen

Myöhemmin keväällä luvassa on vielä vierailunäytäntöjä ja musiikki-iltoja. Syksyksi valmistuu uusi, oma produktio, Shakespearen Rickhard III, jota ohjaaja Jussi Sorjanen jo suunnittelee.

– Esitys suhteutuu siihen tilaan, mihin se tehdään. Tämä on aika korskea rakennus. On tosi kiva tehdä tänne nimenomaan Shakespearea. Se luo erilaisen kehyksen sille kuin meidän edellinen tila olisi tuonut.

Uusi tila merkitsee Teatteri Vanhalle Jukolle taitekohtaa ja uuden alkua monella tavalla. Teatteri juhlii syksyllä 20-vuotista taivaltaan.

– Uuden tilan myötä teatteri Vanha Juko perustetaan uudelleen. Meille tulee uusi taitteellinen johtaja ja uusia näyttelijöitä. Yksi ohjelmistollinen linja on viety loppuun vanhassa tilassa. Uuden tilan myötä uudistetaan paljon teatterin sisäisiä asioita, sanoo Sorjanen.

Teatterin taiteellinen johtaja jättää tehtävänsä vuoden vaiheessa tietoisesti, mutta haikein mielin.

– Niin sen piti ollakin. Että kaikki on tehty niin hyvään kuntoon, että harmittaa lähteä, sanoo Sorjanen.