Elopin mahalasku, kännyköiden myynti ja uusi nousu Surin johdolla – Linnanmäki kalpenee Nokian vuoristoradan rinnalla

Ranskalaisen verkkojätin Alcatel-Lucentin osto merkitsee nousua superraskaaseen sarjaan.

talous
Stephen Elop
Stephen ElopDaniel Deme / EPA

Nokian historiaan on ennenkin sisältynyt nousuja ja laskuja, mutta kanadalaisen Stephen Elopin nimitys Nokian toimitusjohtajaksi syksyllä 2010 merkitsi jotain aivan muuta kuin oli toivottu. Alkoi ennennäkemättömän jyrkkä syöksy maailman suurimmasta matkapuhelinyhtiöstä kohti jämäprosenttien alihankkijayhtiötä.

Elopin kolme vuotta kestäneellä johtajuuskaudella romahtivat niin yhtiön liikevaihto, kannattavuus, pörssikurssi kuin markkinaosuuskin. Tosin alamäki oli alkanut jo Olli-Pekka Kallasvuon aikana, mutta Elopin johdolla lasku jyrkkeni pystypudotukseksi. Yli 40 prosentin markkinaosuus matkapuhelimissa putosi kymmenen pintaan, älypuhelimissa vielä enemmän. Markkina-arvo putosi kolmessa vuodessa kolmannekseen.

Olli-Pekka Kallasvuo.
Olli-Pekka Kallasvuo.Xavier Bertral / EPA

Yhtiön syöksylasku alkoi kunnolla oieta vasta syksyllä 2013, kun ilmoitettiin Nokian matkapuhelimien myynnistä Microsoftille Yhdysvaltoihin. Samaan Amerikan-konttiin pakattiin myös Elop. Läksiäislahjaksi lykättiin vielä 24 miljoonan euron irtisanomisraha. Tervetuloa Nokiaan -rahaa hän oli aikanaan saanut4,5 miljoonaa euroa. Työnteosta maksettiin vielä erikseen ja kaikkiaan Elop nettosi kolmevuotisesta Suomen-keikastaan yli 50 miljoonaa euroa.

Stephen Elop ja Steve Ballmer Nokian ja Microsoftin yhteistyötä käsitelleessä lehdistötilaisuudessa.
Stephen Elop (vas.) ja Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer Nokian ja Microsoftin yhteistyötä käsitelleessä lehdistötilaisuudessa Lontoossa helmikuussa 2011.Daniel Deme / EPA

Mutta Elopin lähdöstä alkoi tavallaan uusi nousu ja perinteikkään verkko-Nokian paluu yhtiön kruunuksi. Jo hiukan ennen sitä, kesällä 2013, uutisoitiin, että Nokia lunastaa Siemensin ulos yhteisestä verkkoyhtiöstä Nokia Siemens Networksista 1,7 miljardilla eurolla. Hintaa pidettiin edullisena.

Lisäksi yhtiössä oli jo vuoden 2011 lopulla päätetty muuttaa strategiaa oleellisesti. Kiinteistä verkoista luovuttiin ja keskityttiin mobiiliverkkoihin. Mallia otetiin Ruotsista, päätetty strategia oli osoittautunut oivaksi verkkokilpailija Ericssonin liiketoimissa. Samana vuonna oli aloitettu ankara kulukuuri, ja yhtiön iskukunto kohentui.

Rajeev Suri
Rajeev SuriRoni Rekomaa / Lehtikuva

Yhtiön johdossa hääri Rajeev Suri, joka oli tullut Nokia Siemens Networksin toimitusjohtajaksi 2009. Vuosi sitten huhtikuussa hänet nimitettiin Nokian toimitusjohtajaksi.

Nokian viime vuoden liikevoitto oli tukevasti plussalla. Liikevaihto pysyi 12,7 miljardissa eurossa eli 2013 vuoden tasolla. Aamulla uutisoitu Alcatel-Lucentin osto kaksinkertaistaa yhtiön liikevaihdon noin 26 miljardiin euroon. Sillä noustaan superraskaaseen sarjaan verkkopuolella.