1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjän tilanne ei huolestuta maavoimien esikuntapäällikköä – aiheuttaa kuitenkin "pieniä värinöitä"

Itänaapurista on viimeaikoina tullut entistä jykevämpiä lausuntoja Suomen sotilaalliseen liittoutumiseen liittyen. Kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila pitää lisääntynyttä äänenkäyttöä "informaatio-operointina".

Maavoimien esikuntapäällikkö Jorma Ala-Sankilan mielestä Suomen turvallisuustilanne on vakaa. Kuva: Simo Kurki / Yle

Venäjän ulkoministeriön kannanotot koskien Suomen liittymistä Natoon eivät yllätä maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Jorma Ala-Sankilaa.

– Virallisella tasolla äänenpaino ei ole koventunut. Tämän hetkiseen tilanteeseen kuuluu, että Venäjä reagoi voimakkaasti asioihin, jotka vaikuttavat sen turvallisuusintresseihin.

Ala-Sankilan mukaan Venäjä käyttäytyy mustasukkaisesti puuttuessaan kaikkiin lähialueiden asioihin.

– Minusta pitää erottaa todellinen kova retoriikka ja informaatio-operointi. Venäjä koettelee vain kepillä jäätä. Suomi reagoi tähän liian helposti ja nousemme äkkiä takajaloille, jos lehdissä kirjoitellaan jotain meihin liittyvää. Pienen Suomen tulee pitää pää kylmänä. Olemme kuitenkin osa Euroopan Unionia, emmekä ole yksin tässä, kuten aikaisemmin ollaan oltu.

"Keskitymme faktoihin"

Maavoimat seuraavat tiiviisti lähialueiden asevoimien toimintaa ja kehittymistä.

– Venäjän asevoimat ovat tehostaneet harjoitteluaan, sen kalusto paranee ja siellä sijoitetaan voimavaroja asevoimien kehittämiseen, vaikka talous menee alamäkeen. Ukrainan ja Georgian tapahtumia ajatellen, tahtotila asevoimien käyttöön poliittisena välineenä on olemassa, kertoo Ala-Sankila.

Ala-Sankilan mukaan maavoimien esikuntien arki ei ole muuttunut itänaapurista tulleiden lausuntojen takia.

– Pidämme pään kylmänä ja keskitymme faktoihin. Turvallisuustilanne on vakaa ja maanpuolustus on hyvässä kunnossa. Toki ei voi kieltää, ettei Venäjän sotilaallisen läsnäolon, harjoittelun lisääntymisen, turvallisuustapahtumien ja poliittisen retoriikan lisääntyminen aiheuttaisi pieniä värinöitä. Korostan kuitenkin sitä, että kansalaisten näkökulmasta syytä huoleen ei ole.