Putin-mieliset Yön sudet suunnittelevat Puolan läpi ajamista – pääministerikin vastustaa

Puolan pääministerin Ewa Kopczin mukaan kansallismielisen moottoripyöräjengin suunnittelema ajo Puolan halki on provokaatio. Vladimir Putiniin liitetyn jengin tarkoituksena on juhlistaa natsi-Saksan kaatumisen 70-vuotispäivää.

Ulkomaat
Moottoripyöräjengi Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov
Moottoripyöräjengi Yön susien johtaja Aleksandr ZaldostanovVasilyMaximov / AFP

Puolan pääministeri Ewa Kopacz vastustaa kansallismielisen venäläisen moottoripyöräjengin Yön susien suunnitelmia ajaa Puolan läpi Saksaan juhlistaakseen natsi-Saksan kaatumisen 70-vuotispäivää.

Kopacsin mukaan Vladimir Putinin tukijoina tunnetun jengin ajaminen Puolan halki olisi provokaatio. Yön susien tarkoituksena on ajaa samaa reittiä, jota pitkin puna-armeijan sotilaat etenivät Berliiniin.

Monet puolalaiset pitävät ajosuunnitelmaa vihamielisenä provokaationa. Pääministeri Ewa Kopacz muistutti jengiä siitä, että Puolan viranomaiset aikovat puuttua tapahtumiin, jos jengiläiset rikkovat lakia tai heistä on uhkaa turvallisuudelle.

Yön susien suunnittelema ajo on herättänyt Puolassa paljon keskustelua. Tuhannet puolalaiset ovat myös liittyneet Facebook-ryhmään, joka vaatii ettei jengiläisiä päästetä Puolan maaperälle.

Muistoajon on tarkoitus kulkea usean maan halki ja päättyä Saksaan. Yön susien lisäksi matkalle osallistuu myös muita moottoripyöräjengejä.

Saksassa sisäministeriön tiedottaja Tobias Plate sanoi, että viranomaiset seuraavat Yön susien tempausta erittäin tarkasti.

Yön sudet ovat osaltaan olleet mukana Venäjällä päätään nostavassa jyrkän kansallismielisessä liikehdinnässä. Ryhmä on saanut paljon huomiota, kun presidentti Vladimir Putin on ollut tekemisissä sen jäsenten kanssa.

Lähteet: AP, Yle