Paperi T on erobiiseillään nuorten miesten tunteiden tulkki

Suomalaiset miesräppärit käsittelevät nyt teksteissään henkilökohtaisia asioita kuten parisuhteiden ongelmia.

kulttuuri
Paperi T
Ensimmäisen sooloalbuminsa julkaissut Paperi T saa usein kuulla näyttävänsä hevarilta. Yle

Eron jälkeen naisen alushousuja rappukäytävässä ja ulkona paistava aurinkokin on kusipää. Näin raadollisesti kuvaa eron tuntemuksia räppäri Paperi T kappaleessa Sä jätät jäljen. Samanlaista tykitystä on täynnä hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Malarian pelko.

Paperi T eli Henri Pulkkinen, 29, on ollut tunnettu nimi Suomen rap-piireissä jo pitkään. Ero-teemaisen albuminen tekeminen arvelutti aluksi.

– Sitä ajatteli aluksi, että mitähän jengi kelaa, kun täällä tää jätkä avautuu. Kyllä se vaati sellasen metrin kokoisen askeleen eteenpäin, että okei mä teen tämmösen. Jos joku sen hiffaa, Paperi T tuumaa.

Eroon liittyvät tekstit syntyivät pitkälti räppärin omista kokemuksista aina teinivuosilta lähtien.

– Omat kokemukset, fantasiat ja traumat yhdistyvät sellaiseksi epämääräiseksi kokonaisuudeksi. Ei se suoranaisesti mun elämästä ole. En mä ole täysin se tyyppi, mikä siinä on. Mutta sitten on paljon sellaisia asioita, joista tunnistaa, että tää on mua.

Paperi T on antanut kappaleissaan kuulua myös ajatuksen siitä, että eroa usein romantisoidaan.

– Erossa on tunnemyrskyjä ja asioista tehdään paljon isompia kuin ne oikeasti ovat. Kaikki tuntuu fataalilta sillä hetkellä.

Räppärit avautuvat

Rap-musiikkiin on aina kuulunut omien mielipiteiden julkituominen, avautuminen. Asiat sanotaan suoraan ja tekstiä on paljon. Aiheina ovat olleet esimerkiksi yhteiskunnalliset epäkohdat tai oman egon esille tuominen. Tunteista tai parisuhteista on räpätty vähemmän.

Suomalaisessakin räpissä on viime vuosina kuultu lähinnä menevää bileräppiä. Nyt henkilökohtaisista asioista räppäävät Paperi T:n lisäksi esimerkiksi Gasellit, Juju ja Artem x Yonas.

On tullut palautetta, että olen täyttänyt tyhjiön.

Paperi T

– Onko tämä meidän aikamme jotain rehellisyyden aikaa. Kaikki on jotenkin lähellä ja sellainen autenttisuus on ilmoilla jossain määrin.

– Ehkä kaikessa musiikissa ja taiteessa, josta itse saa jotain, on aina ollut läsnä fiilis henkilökohtaisuudesta tai että joku heittäytyy johonkin, Paperi T pohtii.

Moni on samaistunut Paperi T:n erokappaleisiin. Räppäri kertoo, että häntä eivät ole lähestyneet lohduttavat naiset vaan samanikäiset miehet. He ovat tulleet keikkojen jälkeen tilittämään humalassa, että räppäri puhuu kuin heidän omasta elämästään.

– Ehkä ne aiheet ja jutut ovat vaan sellaisia, että ne resonoivat universaalisti. Tosi paljon on tullut hyvää palautetta siitä, että on täyttänyt jonkun tyhjiön.

Kulttuurin rap-lähettiläs

Paperi T on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Hänen on yksi tämän vuoden lupaavimmista uusista tulokkaista.

Radio Helsingissä juontajan hommiakin tekevän Henri Pulkkisen harteille on myös sovitettu intellektuellin räppärin viittaa. Hänen kappaleidensa teksteissä kun on paljon viittauksia kulttuuriteoksiin esimerkiksi musiikista, kirjallisuudesta ja elokuvista. Teksteissä vilahtelee kulttuurihenkilöitä, kuten ranskalainen elokuvaohjaaja Alain Resnais tai suomalaiset Alvar Aalto, Juice ja Kristiina Halkola.

– Nuorena räppärinä tuli fiilis, että en halua tehdä selvää pastissia jostain. Koin hip hop -kulttuurin jotenkin tukahduttavana, koska siellä on paljon sääntöjä ja sanotaan, mikä on oikein ja mikä väärin.

– Koska inspiraatio tulee kaikesta muustakin, halusin tuoda omaan tekemiseen mukaan kaikkea siistiä räpin lisäksi. Ja rap-musiikki voi olla mitä vaan, koska siinä ei ole samanlaisia edellytyksiä kuin joissain muissa genreissä.

Paperi T on saanut myös kuulijoitaan kiinnostumaan uusista kulttuuriteoksista ja -henkilöistä.

– Se on aina hyvä fiilis, kun keikoilla joku on tullut sanomaan, että on kuullut jonkun viittauksen ja on joutunut googlettamaan ja ottamaan selvää jostain artistista. Siitä tulee hyvä fiilis, että asiat menevät jossain kaanonissa eteenpäin.