1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Osakestrategi Nokia-kaupasta: Suomikin tulee poimimaan hedelmiä

Sekä osakkeenomistajat että yhteiskunta hyötyvät Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisestä, Ylen A-studion haastattelema osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo.

Nettipankki Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju Kuva: Nordnet

Internetpankki Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kehottaa malttiin Suomen taloushistorian suurimman yritysoston arvioinnissa. Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisen hedelmät kyllä kypsyvät sekä osakkeenomistajille että koko yhteiskunnalle.

– Tämä on lyhyellä aikavälillä sellainen järjestely, jossa työtä voi hävitä Suomesta. Pidemmän päälle tässä luodaan globaalisti kilpailukykyinen markkinajohtajayhtiö, joka pystyy kestävällä tavalla luomaan uutta työtä myös Suomeen.

Kaikkiaan Oksaharju pitää yhdistymisuutista ja sen ajankohtaa erittäin hyvänä: Nokia ei kiirehtynyt vaan malttoi odottaa.

– 2013 syksystä, kun Alcatel-Lucent-neuvottelut alkoivat, Nokian osake on lähes kaksinkertaistunut siitä hetkestä tähän päivään.

Käytännössä Nokian ei tarvitse antaa Alcatel-Lucentin osakkeenomistajille yhtä suurta osuutta tulevasta yhtiöstä kuin vielä tovi sitten olisi pitänyt.

Nokia on 2010-luvulla muuntautumassa verkkoyhtiöksi, jonka tulevaisuuden osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi valoisaksi.

– Tässä on pidemmän päälle (osakkeen) arvonnousun mahdollisuudet. Synergiaetuja tulee. Niistä tulee helposti mieleen kustannussäästöt. Tässä tapauksessa näkisin, että enemmän on kyse myynnin kasvattamisen synergiaeduista eli yhteistä patenttisalkkua jalostamalla voidaan kehittää uusia palveluita, joita myydä.

Myös yhtiöiden myynnin ja markkinoinnin sulautumisesta Oksaharjun mieleen avautuu myönteisiä näkymiä.