1. yle.fi
  2. Uutiset

Pertsan ja Kilun vetovoima kestää: "Ystävyys ja seikkailu toimivat aina"

Ohjaaja, käsikirjoittaja Taavi Vartia on tekemässä elokuvaa 1950-luvulla syntyneestä nuortenkirjasarjasta Pertsa ja Kilu. Elokuvateattereissa sen on tarkoitus olla vuonna 2017.

kulttuuri
Pertsa ja Kilu
Juhapetteri Rokka

Ystävyys ja seikkailu. Näihin kahteen asiaan tiivistää ohjaaja, käsikirjoittaja Taavi Vartia Pertsa ja Kilu -tarinoiden vuosikymmenestä toiseen jatkuvan vetovoiman. Vartia on ohjannut Väinö Riikkilän 1950-luvulla kirjoittamien kirjojen pohjalta tv-sarjan ja tuonut pojat myös 2000-luvun teatterinäyttämölle. Nyt suunnitelmissa on Pertsa ja Kilu -elokuva.

Poikamaisuuden ytimessä

Taavi Vartian mukaan Riikkilä on on kirjoillaan osunut poikamaisuuden ja lapsenomaisuuden ajattomaan ytimeen. Ystävyys ja seikkailu eivät ole sidottuja aikaan, paikkaan tai kulttuuriin. Myös henkilöhahmot ja luonnekuvaukset ovat onnistuneita.

– Tarinoissa kiehtoo poikamainen sinisilmäisyys. Pertsa ja Kilu suhtautuvat luottavaisesti maailmaan ja haluavat toimia rehellisesti hyvän puolesta. Sen he tekevät pojankoltiaisille tyypillisellä tavalla.

Pertsa ja Kilu elokuvateattereissa 2017?

Taavi Vartian piti alun perin aloittaa uuden Pertsa ja Kilu -elokuvan kuvaukset tulevana kesänä. Toisen elokuvaprojektin vuoksi kuvaukset kuitenkin siirtyvät.

Tarinoissa kiehtoo poikamainen sinisilmäisyys.

Ohjaaja, käsikirjoittaja Taavi Vartia

– Jos kaikki menee hyvin kuvaukset alkavat ensi vuonna ja elokuvateattereissa se olisi 2017 alkupuolella. Viilailen juuri viimeisintä versiota käsikirjoituksesta kirjailija Väinö Riikkilän pojan Vesa Riikkilän kanssa.

Elokuva pysyy kirjoille uskollisena, joskin se yhdistelee tarinoita kaikista kirjoista. Pääosien esittäjät valitaan puoli vuotta ennen kuvauksia.

– Aikaisemmin ei voi valita. Muuten on se riski, että lapsinäyttelijät venahtavat liikaa pituutta kuvauksiin mennessä.

Jossain menneisyydessä

Kaverukset Pertsa ja Kilu seikkailevat 1950-luvun Karhulassa ja Kotkassa. Taavi Vartian mukaan tarinoita ei ole tarvetta tuoda tähän päivään. Niiden viehätys perustuu juuri siihen, että kaikki tapahtuu jossain menneisyydessä.

– Sisältö sijoittuu viitteelliseen 1950-lukuun. Olisihan se aika surkuhupaisen näköistä, jos laittaisin kaverukset juoksemaan timanttirosvojen perässä 2000-luvun Mannerheimintielle.

Kerronnan sen sijaan pitää sopia nykypäivän katsojalle.

– Sen pitää olla riittävän vauhdikasta ja nopeatempoista.

Raumalla on tällä viikolla vietetty valtakunnallista nuorisokirjallisuustapahtumaa, Pertsa ja Kilu -päiviä. Päiviä vietetään vuorovuosina Raumalla ja Kotkassa.

Lue seuraavaksi