Pitkittynyt yskä säikäyttää helposti – useimmiten ei kyse hinkuyskästä

Hinkuyskätapauksia diagnosoidaan Suomessa nykyään harvoin. Silti pitkään vaivannut yskä saattaa säikäyttää. Rokotuksilla tapaukset on saatu vähenemään.

Kotimaa
Nainen yskii nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Pitkittyneet yskät ovat tänä keväänä säikäyttäneet monia epäilemään vakavampaa infektiota, hinkuyskää. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa hinkuyskää ei kuitenkaan ole diagnosoitu tänä vuonna kertaakaan. Viime vuonna tapauksia oli Eksoten alueella kaksi, ja koko maassa 200.

Influenssan jälkitautina on Etelä-Karjalassakin ilmennyt viikkoja jatkuvaa yskää. Kyse ei kuitenkaan todennäköisesti ole hinkuyskästä.

– Mikrobiologisesti diagnosoituja hinkuyskätapauksia on erittäin harvoin, eikä hinkuyskäinfektiosta ole tällä hetkellä minkäänlaisia viitteitä, sanoo Eksoten infektyioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Suomalaisen mukaan uudentyyppinen hinkuyskärokotus sisältyy uusittuun rokotusohjelmaan. Pikkulapsi saa hinkuyskärokotteen yhdistelmärokotuksena ja tehosterokote annetaan teini-iässä.

– Ennen rokotusohjelman uusimista 2000-luvun alussa hinkuyskätapauksia oli vuosittain yli 1600, infektioylilääkäri Pekka Suomalanen vertailee rokotuksen hyötyä.

Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskä on vaarallinen lähinnä rokottamattomalle vauvalle. Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan tästä syystä on tärkeää, että vauvojen parissa työskentelevät ja vauvojen perheenjäsenet on rokotettu hinkuyskää vastaan.