1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myyrätuhoilta säästytään ensi talvena? Huippuvuodet vasta parin vuoden päässä

Ensi talvesta ennustetaan heikompaa myyrävuotta. Luonnonvarakeskuksen mukaan Kokkolan alapuolella Etelä-Suomessa kunnon myyrätuhoilta saatanee olla rauhassa jo seitsemättä vuotta peräkkäin.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Talven jäljiltä pieniä myyrätuhoja on paljastunut puutarhoista hyvin paikallisesti. Myyrät ovat kalunneet ainakin omenapuita, mutta myös syöneet taimikkoa lumirajasta latvaan saakka. Kuitenkaan mistään suurista tuhoista ei ainakaan pohjalaismaakunnissa puhuta.

Moni metsänomistaja ja viljelijä huokaiseekin helpotuksesta Luonnonvarakeskuksen alustavalle ennusteelle: myyrien määrä on jo romahtamaan päin.

Asia varmistuu vielä kevään koepyynneissä, joita tehdään toukokuun puolivälissä noin kolmellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen.

Silti metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen kehottaa terveeseen maalaisjärkeen, kun ollaan luonnon kanssa tekemisissä.

– Vaikka nyt ennustan vuosille 2017–18 myyrähuippua, toisinkin voi käydä, Henttonen tietää.

Viime talvena tuholaiset iskivät pahiten Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle: erityisesti peltomyyrät ovat jyrsineet taimikoita. Tuhot ovat kuitenkin melko vaatimattomia.

Ne tulevat neljän vuoden välein

Myyrien määrän vaihtelu liittyy Suomen talveen ja ilmastoon sekä saalis- ja petoryhmien koot vaikuttavat toisiinsa.

– Eläimiä verottavat talven ravintopula ja taudit sekä normaali kannan vaihtelu, joka tapahtuu kolmen neljän vuoden välein. Ja kun myyrät vähenevät, käy samoin myös pienpedoille, Henttonen kertoo.

Vaikka nyt ennustan vuosille 2017–18 myyrähuippua, toisinkin voi käydä.

Heikki Henttonen, metsäeläintieteen professori

Vuosina 2011 ja 2014 myyrien määrässä nähtiin pieni ja vaatimaton huippu ilman isompia tuhoja. Niinpä vuosi 2015 pitäisi normikuvioiden mukaan olla jo kannan romahdusvaihetta.

– Näin ollen ensi kesä ja talvi olisivat myyrärintamalla rauhallista.

Pohjanmaalla viihtyvät myyristä ainakin peltomyyrä, mutta vilja- ja peltoalueilla on tavattu myös idän kenttämyyrää ja Vaasan saaristossa jopa Lapin myyrää.

Pahimmat tuhot myyrä saa aikaan metsätaimikoissa. Henttonen muistelee katastrofivuotta 2008, jolloin Etelä-Suomessa eläimet tekivät täystuhoa noin 20 000 hehtaarin alalla.

– Siitä koitui karkeasti kymmenien miljoonien eurojen laskut, professori muistelee.