Hyppää sisältöön

Tanskalaiset juhlivat supersuosittua kuningatartaan – video

75-vuotissyntymäpäivää viettävää Margareetaa on muistettu laululla ja puheilla.

Tanskan kuningatar Margareeta lehdistötilaisuudessa.

Tanskan kuningattaren Margareetan 75-vuotissyntymäpäivän juhlinta huipentuu tänään torstaina varsinaisena juhlapäivänä. Erittäin suosittua kuningatarta on juhlittu Tanskassa jo useita päiviä.

Syntymäpäivän aamuna kansa "herätti" kuningattaren laulamalla onnittelulaulun Fredensborgin linnnan ikkunoiden alla. Hallitsijan herääminen varmistettiin ampumalla tykeillä kunnialaukauksia. Kuningatar kiitti onnitteluista vilkuttamalla ikkunasta.

Lisää kansan onnetoivotuksia kuningatar vastaanotti Kööpenhaminassa, jonka halki hän kulki juhlakulkueessa.

Keskiviikkona järjestetyillä juhlaillallisilla kuninkaan vanhin poika, kruununprinssi Frederik piti äidilleen tunteikkaan puheen.

– Useat sukupolvet eivät ole eläneet kenenkään muun hallitsijan alamaisena. On jopa isovanhempia, joiden eliniän sinä olet ollut valtionpäänä, prinssi Frederik sanoi (siirryt toiseen palveluun)

Poikkeuksellisen suosittu

Kuningatar Margareeta II on Tanskan ensimmäinen naishallitsija sitten vuonna 1412 kuolleen Margareeta I:n. Vuonna 1972 valtaistuimelle noussut kuningatar Margareeta on erittäin suosittu hallitsija. TV2:n ja Politiken-lehden (siirryt toiseen palveluun) tuoreen mielipidetiedustelun mukaan vain 18 prosenttia kansasta toivoisi Margareetan luopuvan vallasta.

Maanläheinen Margareeta tunnetaan taiteellisista lahjoistaan. Hän on muun muassa kuvittanut J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogian tanskankielisen käännöksen, tehnyt teatterilavastuksia ja tehnyt taidemaalauksia, joita on esillä niin museoissa kuin gallerioissakin.

Margareeta on tehnyt myös käännöstöitä ja kääntänyt muun muassa Simoine de Beauvoirin kirjan ranskasta tanskaksi salanimen turvin.

Kuningatar Margareetalla ja prinssipuoliso Henrikillä on kaksi lasta, prinssit Frederik ja Joachim, sekä kahdeksan lastenlasta.

Lisää tietoa kuningatar Margareetasta ja kuninkaallisesta perheestä Tanskan hovin internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun).

.
.