TS: Turkulaismiehen henkilötunnuksella äänestetty kahdesti

Turkulaismies koki yllätyksen mennessään äänestämään Turussa. Hänen henkilötunnuksellaan olikin jo äänestetty Jyväskylässä. Tapaus on vaaliviranomaisille mysteeri.

Kotimaa
Vaalikuoren tiputtaminen vaaliuuraan.
Laura Tolonen / Yle

Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että saman miehen henkilötunnuksella on äänestetty ennakkoon kahdesti. Turkulaismies meni Turussa antamaan ääntään ennakkoon, mutta äänestyspaikalla kävi ilmi, että hänen henkilötunnuksellaan oli jo ennakkoäänestetty Jyväskylässä.

Mies itse sanoo Turun Sanomissa, että hän ei ole käynyt Jyväskylässä.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskelälinen arvioi Turun Sanomissa, että Jyväskylässä olisi tehty näppäilyvirhe. Jyväskylässä taas ei osata sanoa, miten miehen henkilötiedoilla on onnistuttu äänestämään kahdesti.

Meidän käsityksemme mukaan kaikki on täsmännyt.

Anja Leinonen

– Meillä tämä näyttäytyy aivan normaalina ennakkoäänestyksenä. Asiakirjat ovat lähteneet meiltä Turkuun, ja meidän käsityksemme mukaan kaikki on täsmännyt. Meillä ei ole tiedossa mitään sellaista, mikä viittaisi näppäilyvirheeseen, sanoo Jyväskylän keskusvaalilautakunnan sihteeri Anja Lehtonen.

Toisella paikkakunnalla annettu ennakkoääni laitetaan äänestäjän allekirjoituksella varustetun lähetekirjeen kanssa lähetekuoreen, joka lähtee äänestäjän vaalipiiriin.

– Meillä ei tehdä muuta kuin varmistetaan äänestäjän henkilöllisyys, ja äänestyspaikan henkilöstön muistin mukaan mitään erityistä ei ole tapahtunut, Lehtonen sanoo.

Turun Sanomien mukaan Turun keskusvaalilautakunta on päättänyt jättää asiasta tutkintapyynnön poliisille. Todennäköisesti toinen äänistä hylätään.

Anja Leinosta haastatteli Virpi Kotilainen.