Näkökulma: Lähiössä on hyvä asua

Olen Vakkelta. Olen siis varissuolainen, enkä häpeä sitä yhtään. Moni meistä asuu lähiössä ja oikeasti viihtyy sellaisessa.

Varissuo Kuva: Petra Ristola / Yle

Turun Varissuo on mainettaan parempi lähiö. Kuulostaa kliseeltä, mutta näin on. Asun nyt toista kertaa Varissuolla. Ensimmäistä kertaa asuin vuokralla, nyt omistusasunnossa.

Ja kyllä, monta kertaa saan pitkiä katseita, kun kerron, että asumme Vakkella. Joku jopa kysyy suoraan, eikö siellä ole vaarallista asua. No, ei ole. Elämme pienen perheeni kanssa tavallista arkea, ilman ulkopuolelta tulevia ongelmia.

Asumme alueella, jossa on monipuoliset palvelut kävelymatkan päässä. Liikenneyhteydet muualle kaupunkiin toimivat niin hyvin, että omaa autoa ei välttämättä tarvitse. Ja ennen kaikkea, asuminen on edullista.

Lähiössämme on ongelmia, myönnän sen. Mutta väitän, että niitä on jokaisella asuinalueella. Ongelmia vain on enemmän alueilla, joissa asuu enemmän ihmisiä, kuten lähiöissä.

Suureen lähiöön mahtuu kaikenlaista, kuten työttömyyttä, syrjäytyneisyyttä ja rikollisuutta. Tämä on kuitenkin vain yksi puoli lähiöelämää.

Itä-Porin lähiöistä tehty tutkimus (siirryt toiseen palveluun)osoittaa, että alueen asukkaita haittaavat yleisten alueiden epäsiisteys, turvattomuuden tunne ja alueen huono maine. Itä-Porin alueen asukkaat kokevat, että lähiön ympärillä oleva luonto, liikenneyhteydet, palvelut ja turvallisuus ovat alueen hyviä puolia.

Samankaltaisia huomioita on tehty Jarkko Rasinkankaan ja Marjukka Laitisen toimittamassa Varissuon 30 vuotta – tavoitteista todeksi –kirjassa. Lähiöt kärsivät huonosta maineesta. Tämä huono maine on iskostunut muualla asuvien ihmisten mieliin.

Varissuolla nousi aikamoinen äläkkä, kun Ajankohtainen Kakkonen nosti Varissuon Pahamaineiset lähiöt –sarjaansa. Joko taas alueen huonoa mainetta vahvistetaan, monet kysyivät.

Varissuolla asuu paljon maahanmuuttajia. Kritisoidaan sitä, että maahanmuuttajat pakkautuvat asumaan samalle alueelle. Mutta tämähän on ihmisille luontaista. Siksi esimerkiksi Espanjan aurinkorannikollekin on syntynyt suomalaisten suuri yhteisö.

Nopealla vilkaisulla Varissuo näyttää ankealta betonilähiöltä. Mutta niin näyttää moni alue, jossa on kerrostaloja 1970- ja -80-luvuilta. Lähemmin tarkasteltuna Varissuon asuntokanta on hyvin monipuolista. Kerrostalojen lisäksi alueella on rivitaloja, omakotitaloja, erillistaloja.

**Varissuon rakentaminen alkoi **40 vuotta sitten syksyllä 1975. Se on Turun toiseksi suurin lähiö. Asukkaita on noin 8 800.

Varissuolla kuten muissakin lähiöissä asukas- ja yhdistystoiminta on aktiivista. Alueen asukkaat pitävät alueestaan. Jotain kertoo myös se, että moni naapurini on asunut samassa talossa sen valmistumisesta lähtien.

On hyvä muistaa, että niin moni meistä asuu lähiössä.

Lapsemme kasvaa nyt lähiössä. Toivon, että hän varttuu suvaitsevaiseksi aikuiseksi.