Palveluksessanne Hotakainen ja Suosalo

Näyttelijän ja kirjailijan työt ovat palvelemista, keksittyjen hahmojen elävöittämistä ihmisten iloksi.

kirjallisuus
Kari Hotakainen ja Martti Suosalo istuvat vierekkäin aamu-tv:n sohvalla.
Mitä tapahtuu, kun Kari Hotakainen kirjoittaa monologin, jonka esittää Martti Suosalo?

Kari Hotakainen ja Martti Suosalo keksivät Palvelija-näytelmän idean noin vuosi sitten. Hotakainen on tuntenut Suosalon pitkään ja huomannut, että tämä on palvelijaluonne. Niinpä Hotakainen alkoi kirjoittaa hänelle monologia.

– Palveluammateissa ihmisen luonnetta testataan paljon. Raskaissa tilanteissa ja kitkakohdissa ihmisestä paljastuu tämän oikea luonne, sanoo Hotakainen.

Näytelmässä Suosalo kuorii maatuskanuken. Hotakaisen mielestä maatuskanukke on kuin ihmisluonteen kokonaisuus.

– Pienintä nukeista ei näe. Kun se kuoritaan esiin, sieltä joskus paljastuu väkivaltainen ydin, pohtii Hotakainen.

Hänen mielestään palvelemisen ydin vääristyy, jos sillä hakee hyötyä. Se muuttuu vallankäytöksi. Jos palvelee toista, on syytä pitää huolta, ettei uhriudu, korostaa Hotakainen.

Näytelmän päähenkilö on 50-vuotias rikoskomisario Arto Jylhämö, joka ryhtyy ratkomaan rikosta. Hän kuvittelee, minkälainen ihminen pystyy tappamaan toisen ihmisen.

Esityksessä on useita palvelun ammattilaisia, kuten pappi, kätilö, omaishoitaja ja suntio. Martti Suosalo esittää näitä kaikkia. Hän kertoo kuljettaneensa rooleja varten päässään teatteriseuruetta jo 30 vuotta. Sen näyttelijöistä Suosalo poimii kuhunkin rooliin sopivimmat. Esimerkiksi Palvelijan omaishoitajanainen on tyyppinä mukana myös näytelmissä Kiviä taskussa ja Luolamiehessä.